image
Sursa foto: Profimedia

Dosarul „Frauda bancară”: Fostul președinte interimar al Băncii de Economii, condamnat la 10 ani de închisoare cu executare

Fostul președinte interimar al SA „Banca de Economii” a fost condamnat la 10 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, fiind privat de dreptul de a ocupa funcții în domeniul financiar bancar pe un termen de 5 ani. Acesta a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii de delapidare a averii străine în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal, anunță Procuratura Anticorupție. Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pe 29 ianuarie.

Totodată, a fost admisă acțiunea civilă și dispusă încasarea din contul condamnatului în beneficiul SA „Banca de Economii”, în proces de lichidare, prejudiciul material în sumă de 100 de milioane de dolari, convertiți în moneda națională cu aplicarea cursului oficial al leului moldovenesc valabil la data executării sentinței.

Instanța a menținut sechestrul pe ½ din bunurile ce aparțin condamnatului în valoare de aproximativ 4 milioane de lei, în vederea garantării recuperării prejudiciului.

De asemenea, au fost încasate din contul condamnatului în beneficiul statului cheltuieli judiciare în sumă de 32.550 de lei.

Cauza penală respectivă a fost disjunsă din cauza penală obiectul de investigație a căreia cuprinde sustragerea bunurilor în perioada 2013-2014 în sumă de 100 de milioane de dolari, ce aparțineau SA „Banca de Economii”, de către un grup criminal din care fac parte persoane publice, persoane cu funcții de demnitate publică, persoane fizice și persoane juridice.

„Condamnatul, în perioada iulie 2013 – septembrie 2014, deținând funcția de președinte interimar al SA „Banca de Economii”, fiind membru al grupului criminal și acționând în interesele acestui grup, având atribuții de organizare a activității băncii și de asigurare a utilizării raționale a fondurilor financiare ale Băncii de Economii SA, a falsificat 7 ordine SWIFT – (ordine de plată efectuat prin sistemul internațional de plăți) și, fiind coautor, a sustras din instituția financiară mijloace bănești în sumă de 100 de milioane de dolari”, se spune într-un comunicat al PA.

La 11 martie 2021, cauza penală de învinuire a fostului președinte interimar al SA „Banca de Economii” a fost transmisă spre examinare în fond la Judecătoria Chișinău sediul Buiucani. Judecarea cauzei a durat 3 ani, inculpatul nerecunoscându-și vinovăția de comiterea faptei incriminate.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: