image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Moscova folosește tragedia de la Aeroport pentru a emite un nou fals; MAI dezminte minciunile lui Zaharova

Biroul de Coordonare a Luptei împotriva Crimei Organizate și a altor tipuri de infracțiuni periculoase din CSI, coordonat de Rusia, NU deținea date despre atacatorul din Tadjikistan, care a ucis doi oameni pe aeroportul din Chișinău.

Precizarea vine din partea Ministerului de Interne, drept răspuns la acuzațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, precum că tragedia de pe Aeroportul Chișinău putea fi evitată dacă R. Moldova nu se retrăgea din acest Birou.

„Autoritățile din Tadjikistan au transmis date de căutare a acestei persoane în mediul internațional după momentul consumării tragicului incident de la aeroport, soldat cu doi morți. Interpol, Europol și mecanismul interstatal de căutare în spațiul CSI nu aveau înregistrată căutarea lui Rustam Așurov, întrucât la 30 iunie autoritățile din Tadjikistan erau abia în pregătirea dosarului de căutare internațională pe numele acestuia. Așadar, declarația făcută de oficialul rus este falsă, în condițiile în care autoritățile CSI nu aveau date sau dosar activ de căutare pe numele Rustam Așurov”, se spune într-o declarație publicată pe site-ul MAI.

Instituția mai precizează că Republica Moldova a rechemat de la Moscova ofițerul de legătură de la Biroul de Coordonare a Luptei împotriva Crimei Organizate și a altor tipuri de infracțiuni periculoase din CSI în condițiile în care politica de personal necesita concentrarea la Chișinău a specialiștilor în combaterea crimei organizate transfrontaliere, generate de riscurile războiului care se desfășoară în țara vecină, Ucraina. De menționat că ofițerul a fost retras în ianuarie 2023.

Reacția MAI vine după ce Zaharova a declarat astăzi, în cadrul unui briefing, că atacul de la Aeroport „este una dintre consecințele încetării efective a participării țării la activitatea Biroului pentru coordonarea combaterii criminalității organizate și altor infracțiuni periculoase pe teritoriul statelor membre CSI și a rechemării reprezentantului Republicii Moldova din această structură”. Or, potrivit lui Zaharova, dacă RM continua să interacționeze cu această structură CSI și să utilizeze bazele sale de date, autoritățile ar fi putut identifica ucigașul în timp util.

Noutăţile partenerilor

comentarii: