În 2018, au fost înregistrate 41 de cazuri de intoxicație cu ciuperci, cu implicarea a 39 bolnavi din Florești, Dondușeni, Orhei, Chișinău, dintre care şapte copii.

„Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului”, spun medicii.

În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.

Unele ciuperci pot căpăta proprietăți toxice, fiind consumate în combinaţie cu alcoolul.

În special copiii prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire, datorită particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală.