image
Sursa foto: NASA

Numărul de sateliți de pe orbita Pământului s-a dublat; Crește riscul ca aceștia să se ciocnească cu alte obiecte din spațiu

Numărul de sateliți de pe orbita joasă a Pământului s-a dublat în ultimii patru ani, după ce compania americană SpaceX a lansat prima “mega-constelație”, compusă din mii de sateliți. Diferite companii spațiale plănuiesc să lanseze în viitorul apropiat un nou val de sateliți pentru internet, adăugând astfel mii de dispozitive spațiale la o zonă deja “surpapopulată”, aflată la mai puțin de 2.000 de kilometri deasupra Pământului.

Specialiștii explică faptul că fiecare nou satelit lansat în Spațiu crește riscul de ciocnire cu alte obiecte care orbitează în jurul Pământului și, implicit, de creștere a cantității de deșeuri spațiale. Acest lucru poate crea o reacție în lanț, în care coliziunile repetate dintre dispozitivele spațiale și diferite obiecte care orbitează în jurul Pământului (precum meteoriți) ar putea creea fragmente de resturi de dimensiuni din ce în ce mai reduse, care se alătură “norului de gunoi spațial” care la rândul lui reflectă lumina către Pământ.

Într-o serie de articole publicate în revista Nature Astronomy, experții au avertizat că această “poluare luminoasă” în creștere amenință cercetarea Universului.

Într-unul dintre articole, cercetătorii au transmis că, pentru prima dată, au măsurat cât de mult acest fenomen ar afecta financiar și științific activitatea unui mare observator. Datele au sugerat că, pentru Observatorul Vera Rubin (un telescop gigant aflat în prezent în construcție în Chile), cea mai întunecată parte a cerului pe timp de noapte va deveni cu 7,5% mai luminoasă în următorul deceniu. Acest lucru ar reduce astfel numărul de stele pe care observatorul le poate analiza cu același procent, a declarat pentru AFP coautorul studiului, John Barentine, scrie Agerpres.

Expertul a mai adăugat că o altă consecință a unui cer mai luminos sunt evenimentele cerești pe care omenirea nu le va mai putea observa. Aparna Venkatesan, astronom la Universitatea din San Francisco, a declarat că fenomenul amenință și “relația noastră străveche cu cerul nopții. Spațiul este moștenirea și strămoșul nostru comun, care ne conectează prin știință, povestiri, artă și tradiții culturale, și este acum în pericol”.

De altfel, un grup de astronomi din Spania, Portugalia și Italia a cerut oamenilor de știință să “oprească acest atac” al sateliților asupra cerului. “Pierderea aspectului natural al unui cer nocturn imaculat pentru toată lumea, chiar și pe vârful K2 sau pe malul lacului Titicaca sau pe Insula Paștelui, este o amenințare globală fără precedent la adresa naturii și a patrimoniului cultural”, au declarat astronomii într-un comentariu din revista Nature.

Astronomii au făcut apel la limitarea drastică a “mega-constelațiilor”, adăugând că “nu trebuie să respingem posibilitatea de a le interzice”. Aceștia au spus că este “naiv să sperăm că economia spațială aflată în plină ascensiune se va limita de la sine, dacă nu va fi forțată să facă acest lucru”, pe fondul intereselor economice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: