image
Sursa foto: jurnal.md

Cancelaria de Stat confirmă că ASP a luat credite de la trei bănci; Banii ar fi ajuns la oameni din anturajul lui Plahotniuc

În 2022-2023 Agenția de Servicii Publice este obligata să rămburseze trei credite contractate în 2018 și 2019 de la băncile „Victoriabank”, „Mobiasbancă” și „Moldova Agroindbanc”, bani contractați pentru crearea Centrelor multifuncționale de prestare a serviciilor publice. Este răspunsul oferit de Cancelaria de Stat vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari care anterior a declarat că APP a majorat substanțial tarifele pentru a putea achita aceste credite.

Cancelaria de Stat nu spune despre ce sume ar fi vorba, făcând trimitere la „secretul comercial”. În același timp instituția precizează că în calitate de fondator al ASP, la 21 iunie 2018 și 14 iunie 2019 a emis acte prin care a aprobat contractarea acestor credite.

Alexandru Slusari dezvăluie însă că ar fi vorba de credite în sumă de 326 de milioane de lei, bani din care ASP a reparat sau a procurat clădiri de la persoane afiliate lui Plahotniuc.

„Toți cei, care acum achită tarife de 3-5 ori mai mari pentru serviciile cadastrale, starea civilă, evidența autovehiculelor.achită aceste credite bani din care Agenția Serviciilor Publice a cumpărat și arendat clădiri de la baieți șmecheri din anturajul lui Plahotniuc si PD.

Din surse credibile cunosc că suma totală a imprumutului este de circa 326 milioane de lei. Cel mai ușor de rezolvat problema pentru guvernarea iresponsabilă era prin majorarea tarifelor.

Ne țin de prosti si ne spun povești despre ajustarea tarifelor! Dupa 11 iulie noi vom micșora aceste taxe si vom porni ancheta pe toată schema criminală a ASP”, a menționat Slusari.

dd
ss

Amintim că procesul de creare a centrelor multifuncționale a început în anul 2018.

Potrivit vciepreședintelui Parlamentului de reparația viitoarelor centre multifuncționale s-ar fi ocupat mai multe companii, care la fel au fost din anturajul PD. Cea mai mare sumă de 70 de milioane de lei a fost virată de către ASP companiei Aria Grup SRL, gestionată de Constantin Hincota – aceeași companie care a încercat să privatizeze Casa Presei”.

Amintim că ASP a majorat tarifele începând cu 1 iunie pentru mai multe servicii pe care le prestează. De exemplu, tariful pentru eliberarea plăcilor de înmatriculare pentru automobil s-a majorat de la 480 la 550 de lei, iar pentru identificarea vehiculului în cazul primei înmatriculări în Republica Moldova – de la 400 la 600 de lei. Conform noilor tarife, identificarea vehiculului înmatriculat în Republica Moldova costă 280 de lei, în loc de 200 de lei. Eliberarea certificatului de înmatriculare pentru vehicul costă 330 de lei, comparativ cu 320 de lei vechiul tarif.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: