image
Sursa foto: Jurnal.md

VIDEO // Secțiile de terapie intensivă sunt suprasolicitate, iar pentru extindere nu există suficient aparataj și medici

Mai multe spitale din Chișinău sunt la limită. Paturi pentru pacienții infectați cu noul tip de coronavirus sunt tot mai puține. Reporterii de la Jurnal TV au realizat un reportaj în care au analizat situația îngrijorătoare în care se află pe moment sistemul de sănătate din RM.

Suprasolicitate sunt în special secţiile de terapie intensivă, iar pentru extindere nu există suficient aparataj și nici personal medical calificat. Din cauza crizei de specialiști, Spitalul Raional Fălești nu mai primește pacienți bolnavi de COVID-19. 50 de angajați de la această instituție sanitară s-au infectat, iar un medic a decedat. Doctorii susțin că nu vor face față situației, care riscă să se agraveze după ce oamenii vor merge în cimitire pentru a-i pomeni pe răposați. 

La Institutul de Medicină Urgentă sunt internați 100 de pacienți infectați cu noul tip de coronavirus.

36 de pacienți sunt internați în Reanimare, unde au mai rămas libere doar cinci paturi pentru bolnavii de COVID.

Suprasolicitat este și Departamentul de Terapie Intensivă al Spitalului Clinic Republican. Aici mai sunt numai trei locuri libere. Sunt internați 49 de pacienți infectați, care sunt în stare gravă sau foarte gravă, iar capacitatea secțiilor este de 52 de paturi. Din acest motiv, unii bolnavi sunt transferați în alte instituții, care au posibilitatea să trateze pacienții gravi.

Astfel, nu pot fi ajutați alți bolnavi, care au nevoie de terapie intensivă. Numărul pacienţilor ar putea crește după ce lumea va merge la cimitire, susține şi acest medic.

O altă problemă este criza de specialiști.

Și Spitalul Municipal „ Sfântul Arhanghel Mihail” este la limită. Instituția medicală mai are 19 paturi libere. Aici sunt internați 215 pacienți. Şase sunt în stare gravă, spitalizați în Reanimare. În ultimele două săptămâni a crescut numărul celor internați.

Am mers să vedem care este situația și în alte localităţi. Astfel, în Spitalul Raional Fălești, timp de aproape șase săptămâni, trei doctori au tratat pacienți infectați cu noul tip de coronavirus Acum, instituția sanitară nu-i mai primește pe aceşti bolnavi.

50 de angajați ai Spitalului Raional Fălești s-au infectat, iar un medic a decedat.

În Spitalul Municipal Bălți sunt aproape 150 de pacienți confirmați cu noul tip de coronavirus, inclusiv zeci de copii.

Şi directorul Agenției pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, susține că sistemul de sănătate se sufocă, iar mai multe spitale din ţară nu mai pot face faţă numărului mare de pacienţi. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: