image
Sursa foto: Photothek

Ultima oră: Începând de mâine pacienții care au formă ușoară de COVID-19 vor fi tratați acasă

Începând de mâine persoanele care vor fi diagnosticate cu Covid-19 în formă ușoară și care nu suferă de boli cronice vor fi tratați la domiciliu, fiind supravegheați de către medicii de familie. Despre aceasta a anunțat ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu în cadrul unui briefing.

Tratamentul la domiciliu va fi asigurat de medicul de familie, fiind aprobat un protocol clinic standartizat pentru aceștia. Conform protocolului, toți medicii de familie au fost instruiți privind tratamentul la domiciliu.

„Pacienții care au formă ușoară de Covid și care nu suferă de boli cronice precum diabetul zaharat, maladii cronice sau cardiovasculare, maladii ale aparatului respirator, maladii oncologice, vor fi tratați la domiciliu. Medicilor de familie le sunt puse la dispoziție toate instrumentele pentru a putea selecta pacienții telefonic. Anume telefonic va fi efectuată monitorizarea pacienților, iar la apariția semnelor clinice fiecare pacient va primi tratamentul respectiv”, a declarat șefa Direcției Politici în domeniul Asistenței Medicale Primare, Urgente și Comunitare Tatiana Zatâc.

Potrivit acesteia, pacienții vor fi internați în spital după criterii clare, și anume persoanele cu vârsta peste 60 de ani cu semne clinice, persoanele care au maladii concomitente, copii și gravidele.

„Aici nu s-a schimbat tactica de internare și se va merge pe toate etapele cum se acționa și anterior, caz suspect, confirmat și absoluy toate formele începând cu cele ușoare și finalizând cu cele grave se vor afla exclusiv pentru tratament în staționar”, a declarat Svetlana Lupu, șefa Direcției Politici în domeniul Asistenței Medicale Spitalicești a Ministerului Sănătății.

Totodată, fiecare pacient va primi o fișă epidemiologică în care se va duce evidența supravegherii pe parcursul a 14 zile. Pacienții vor mai primi și indicații despre automonitorizarea la domiciliu, despre cum se efectuează corect măsurarea temperaturii și a frecvenței respirației.

„În cazul agravării stării de sănătate se va acționa promt, iar pacientul va fi internat în spital”, a declarat Tatiana Zatâc

Ministrul Sănătății a declarat că aceste măsuri sunt luate în contextul extinderii transmiterii comunitare a cazurilor de Covid-19 pe teritoriul Republicii Moldova.

„Implementarea tratamentelor la domiciuliu a fost influențată de transmiterea comunitară a cazurilor de Covid-19 pe teritoriul extins al Republicii Moldova. Toate aceste măsuri reprezintă o parte a scenariului de control al infecției de Covid-19. Supravegherea va fi realizată de asistența medicală primară”, a declarat Dumbrăveanu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: