image
Sursa foto: jurnal.md

Experți, despre ce s-a întâmplat astăzi la Tiraspol: Un simplu ritual local sau o acțiune bine coordonată cu Kremlinul

Rezoluția adoptată astăzi de către cel de-al VII-lea Congres al așa-zișilor deputați de toate nivelurile de peste Nistru nu este decât un ritual dintr-un spectacol organizat de Tiraspol, cu scopul de a presa Chișinăul să renunțe la aplicarea taxelor vamale la import pentru companiile din regiune. De această părere este Alexandru Flenchea, expert în problematica transnistreană și ex-vicepremier pentru reintegrare. La rândul său, Victor Osipov, un alt fost vicepremier pentru reintegrare, consideră că această acțiune are un scop pur propagandistic și provocator, prin care separatiștii arată că sunt loiali Moscovei și mizează că aceasta îi va apăra.

În opinia lui Alexandru Flenchea, cea mai mare atenție merită primul punct din rezoluția de la Tiraspol, prin care Congresul a decis să adreseze un apel către Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei cu rugămintea de a proteja Transnistria în fața presiunii crescânde din partea Chișinăului. Cu toate acestea, subliniază expertul, respectiva decizie este inofensivă în comparație cu declarațiile liderilor separatiști din anii trecuți și nici nu este adresată adevăratului decident din Rusia, Vladimir Putin.

„În primul rând, mesajul este mult mai moderat în raport cu cel adresat de către congresul din 2006, când așa-numiții deputați au cerut Federației Ruse recunoașterea Transnistriei ca stat independent. Acum s-au temut să facă acest lucru, în condițiile războiului din Ucraina și a situației geopolitice în general, pentru că înțeleg foarte bine posibilele urmări. În al doilea rând, faptul că acest apel nu este adresat președintelui Vladimir Putin, care astăzi este singura persoană din Rusia care ia decizii de politică externă, indică foarte clar că Tiraspolul nu doar că nu se așteaptă la acțiuni care să schimbe status-quo-ul în regiune, dar nici nu și le dorește”, a declarat Flenchea pentru Jurnal.md

FLENCHEA: „Dacă ar fi stat Kremlinul în spatele acestui spectacol, congresul ar fi avut loc mai devreme”

Potrivit expertului, congresul de la Tiraspol a fost doar un spectacol regizat cu scopul de a exercita presiune politică și psihologică asupra Chișinăului în scopul anulării taxelor vamale la import pentru agenții economici de peste Nistru, iar rezoluția adoptată nu este decât un ritual din cadrul acestui spectacol.

„Adevărata acțiune s-a desfășurat între momentul anunțării acestui congres și ziua desfășurării congresului. Au fost două săptămâni de presiune și de manipulare și mulți au căzut victime ale acestei campanii. Ceea ce s-a întâmplat azi a fost irelevant ca efect, a fost doar un ritual, pentru a încheia cumva acest spectacol”, a adăugat ex-vicepremierul.

Totodată, Alexandru Flenchea consideră că adoptarea rezoluției cu numai o zi înaintea discursului de mâine lui Putin către Adunarea Federală cu privire la situația din Rusia demonstrează că nu Moscova stă în spatele congresului de la Tiraspol.

„Putin niciodată nu s-a poziționat ca un pompier, pe care azi îl apelezi și mâine îți dă ceea ce i-ai cerut. Dacă ar fi stat Kremlinul în spatele acestui spectacol, congresul ar fi avut loc mai devreme, cel târziu săptămâna trecută sau în week-end, ca să dea aparent timp Moscovei să examineze chestiunea și să elaboreze decizii”, a precizat aceeași sursă.

OSIPOV: „Nu este exclus ca data să fi fost corelată din timp cu cea a următoarei ieșiri la rampă a lui Putin”

În schimb, diplomatul Victor Osipov, care de asemenea a ocupat și funcția de vicepremier pentru reintegrare, admite că Tiraspolul ar fi putut să convoace intenționat congresul cu o zi înainte de discursul lui Putin, în coordonare cu Kremlinul.

„Legitimitatea acestui for a așa-numiților aleși de toate felurile și nivelurile este aproape nulă, pornind de la condițiile de dictatură antidemocratică în care în această regiune sunt simulate alegerile și încheind cu faptul că un asemenea format de reprezentare nu are nici un statut. Rezoluția reprezintă niște repetări ale falsurilor și ale pretențiilor dintotdeauna cu care operează separatiștii. Este evident că acțiunea are un scop pur propagandistic și provocator. Ea a fost organizată de către liderii separatiști pentru a arăta că ei apără interesele regiunii, că sunt loiali Moscovei și mizează că aceasta îi va apăra.

Totuși, nu este exclus ca data de 28 februarie pentru reuniunea de la Tiraspol să fi fost corelată din timp cu cea a următoarei ieșiri la rampă a președintelui rus ”, a menționat Osipov.

Jurnal.md a încercat să afle și opinia în această privință a lui Oazu Nantoi, un alt expert în problematica transnistreană. Acesta însă a comentat foarte pe scurt evenimentul de la Tiraspol:
„Moldoveanul își aduce aminte de unele procese numai când îl ustură într-un loc. În rest moldoveanul se relaxează și este fericit.”

Reacția Biroului de Reintegrare

Menționăm că, în rezoluția adoptată astăzi, așa-zișii deputați de toate nivelurile din regiunea transnistreană au decis să se adreseze către Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei cu rugămintea de a proteja Transnistria în fața presiunii crescânde din partea Chișinăului; către Secretarul General al ONU cu solicitarea de a lua în considerare drepturile inalienabile ale „poporului transnistrean”, pentru a stopa încălcarea de către Chișinău a drepturilor și libertăților localnicilor din stânga Nistrului și pentru a preveni provocările ce conduc la escaladarea tensiunii; către OSCE, cu solicitarea de a influența Chișinăul să revină la dialog în cadrul procesului de negocieri; către Adunarea Interparlamentară a CSI cu solicitarea de a interveni în vederea neadmiterii escaladării situației la Nistru; către Parlamentul European cu solicitarea de a determina Chișinăul să înceteze presiunile și încălcarea drepturilor și libertăților transnistrenilor; către Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu solicitarea de a garanta condiții pentru asigurarea drepturilor, intereselor și libertăților sociale și umanitare ale tuturor locuitorilor din stânga Nistrului.

După adoptarea rezoluției, Biroul de Reintegrare a respins „declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol, amintind că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu UE, avantajoase pentru toți cetățenii”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: