image
Sursa foto: AFP

Reuters: Iranul s-a folosit de situația provocată de cutremurele din Turcia pentru a trimite arme în Siria

După cutremurele din luna februarie care au afectat puternic Turcia și Siria, sute de zboruri din Iran au început să aterizeze pe aeroporturile siriene. Sursele Reuters precizează că aeronavele iraniene, încărcate cu arme, echipamente avansate de telecomunicații, baterii pentru sisteme radar și piese de schimb pentru sistemele de apărare aeriană ale Siriei, au realizat misiuni de transport timp de șase săptămâni după dezastrul provocat de cutremure.

Persoanele cu informații în domeniu au mai declarat pentru Reuters că Iranul urmărea consolidarea capacităților sale militare defensive de pe teritoriul Siriei, în contextul conflictului cu Israelul.

În același timp, o parte dintre echipamentele militare ar fi fost menite să sprijine guvernul sirian în războiul civil cu milițiile. Potrivit unei surse occidentale, “milițiile iraniene au transferat cantități uriașe de muniție și au reaprovizionat astfel cantitățile stocurile epuizate în urma atacurilor anterioare cu dronelor israeliene”, scrie Biziday.

Iranul a negat această informație, iar guvernul sirian a refuzat să ofere comentarii. Reuters mai scrie că Israelul a descoperit rapid livrările de armament către Siria și a organizat o campanie agresivă de combatere, care a constat în atacuri aeriene asupra transporturilor.

Loviturile Israelului au vizat, potrivit unei declarații făcute de un dezertor militar sirian, și o clădire unde experții sirieni și iranieni negociau posibile programe de dezvoltare a dronelor și rachetelor în Siria, dar și transporturi de cipuri electronice, pentru modernizarea sistemelor de armament.

Comunitatea internațională a oferit Siriei, în urma cutremurelor care din luna februarie, ajutoare umanitare pentru victime. ONU a precizat că peste 6.000 de persoane au decedat pe teritoriul Siriei în urma cutremurelor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: