image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Cele mai mari probleme ale Republicii Moldova sunt prețurile mari, salariile și pensiile mici // SONDAJ

Prețuri majorate, salarii și pensii mici, și lipsa locurilor de muncă. Acestea sunt problemele cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova. Datele au fost oferite în cadrul prezentării barometrului „Republica Moldova și România în tumultul crizelor regionale”.

„Primele cinci temeri sunt prețurile, salariile, șomajul eventual, sărăcia și corupția, doar că se schimbă ponderea. Dacă corupția acum este pe locul cinci, în unele perioade ea ajungea și pe locul doi”, a declarat sociologul Vasile Cantarji, de la CBS Research.

Întrebați spre ce cale se mișcă Republica Moldova, cei mai mulți dintre respondenți, peste 65 la sută, au spus că ”spre cea greșită”, iar aproape 24 la sută - ”spre cea corectă”. Peste 41 de procente din oamenii chestionați au răspuns că în prezent trăiesc mult mai rău decât acum doi ani, iar mai bine - doar 13 procente. O altă întrebare a fost câtă încredere au oamenii în mass-media. Cei mai mulți, 38,6 la sută, au răspuns că au „o oarecare încredere”, iar aproape 25 procente au spus că „nu prea au încredere”. Cetățenii au fost întrebați și dacă planifică să se imunizeze împotriva virusului Covid-19. Mai mult de 70 la sută au răspuns ”nu”.

În altă ordine de idei, respondenții au fost întrebați și despre cum trebuie să evolueze relațiile dintre Republica Moldova și România.

„Cea mai mare pondere o are cooperarea intensificată, dar păstrarea independenței Republicii Moldova ca stat european. Apoi să avem relații frățești, dar echilibrate de orientare a Republicii Moldova și spre alte țări prietene, 21 la sută. Relații pragmatice, în care fiecare dintre aceste state are grijă de proprii cetățeni -15,8 și 15,6 unirea cu România”, a adăugat sociologul.

Barometrul „Republica Moldova și România în tumultul crizelor regionale” a fost prezentat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ioan I.C. Brătianu” al Academiei Române, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”. Sondajul a fost efectuat în perioada 24 ianuarie – 5 februarie 2022 și au fost chestionați de 1.134 persoane de 18 ani și mai mult. Marja de eroare este de trei la sută.

Noutăţile partenerilor

comentarii: