image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda ROȘCOVANU

Veteranii, persecutați cu dosare, în timp ce torționarii lor sunt de negăsit; Procuratura: „Purtau cagule”

Au trecut mai mult de șapte luni de zile de când veteranii războiului de pe Nistru, care au protestat pașnic în ziua de 16 iulie 2020 în fața Parlamentului R. Moldova, au fost neutralizați de către forțele de ordine cu aplicarea forței fizice, gazelor lacrimogene și electroșocului, călcați în picioare, apoi târâți ca niște criminali într-o autodubiță și transportați la sectorul de poliție Buiucani. Deși șeful Procuraturii Municipale, Oleg Afanasii, spune că s-au autosesizat chiar în acea zi și a fost deschis un dosar penal în baza Art. 166¹ (Tortura, tratamentul inuman și degradant), până astăzi procurorii nu cunosc numele celor care au maltratat veteranii, pentru că aceștia „erau cu cagule”, afirmă Afanasii. În același timp, protestatarii mărturisesc că pe numele lor au fost deschise o mulțime de dosare contravenționale, întocmite de aceeași structură ai cărei angajați i-au torturat. „E un conflict de interese”, consideră luptătorii pentru Independența R. Moldova.

În timp ce așteaptă schimbarea vremurilor politice ca să li se facă dreptate, veteranii se trec din viață, unul după altul. Deja doi dintre cei maltratați la 16 iulie 2020 au decedat.

Ce spune procurorul șef al municipiului despre caz

„Evenimentul respectiv a fost mediatizat și noi ne-am autosesizat atunci, în ziua aceea. Ulterior, pe veteranii care i-am identificat, i-am chemat să depună plângere. Dar nu toți au vrut să depună plângere, doar unii dintre ei. Nu pot să vă spun numărul lor, pentru că, acum două luni, a mai venit o plângere de la un veteran. Știți că ei pleacă, vin, se duc peste hotare și apoi își aduc aminte. Nu este exclus ca numărul lor să crească, poate cineva să se răzgândească între timp și să vrea să depună plângere. Dreptul de a depune plângere la poliție este universal și poate fi extins până când omul dorește s-o facă. Oricum, evenimentul este obiect al cercetării cauzei penale și se află la oficiul principal în gestiunea procurorului Nicolae Pârău”, ne-a declarat Oleg Afanasii, procuror șef al municipiului Chișinău.

Oleg Afanasii ne-a mai spus că deocamdată nu au posibilitate să-i identifice pe cei care au agresat veteranii pentru că „procurorii nu sunt ofițeri de investigație și nu pot practica asemenea activitate”.

veteraniveterani

„Ei erau cu cagule pe cap, ați văzut. Noi nu-i cunoaștem, pentru că nu am fost acolo, dar suntem în proces de identificare a lor. Dumneavoastră știți cine sunt? Dacă știți, veniți să ne spuneți numele, pentru că noi îi căutăm. Am apelat inclusiv la Ministerul de Interne ca să ne dea numele lor, ei sunt organ operativ de constatare. Până când, ei tot caută”, ne-a declarat procurorul.

Polițiștii, în alte cazuri, pot fi operativi

Pe de altă parte, veteranii care au protestat în acea zi în fața clădirii Parlamentului au fost identificați cu ușurință de către polițiști. Oamenii legii au deschis pe numele luptătorilor pentru Independența R. Moldova mai multe dosare contravenționale.

Veteranii consideră că aceste amenzi sunt una dintre metodele la care au recurs forțele guvernamentale pentru a-i intimida, ca să le înăbușe protestele. Ei argumentează aceasta prin faptul că poliția le-a deschis dosare contravenționale nu doar în urma evenimentelor din 16 iulie, când au blocat drumul ca formă de protest pentru că parlamentarii le ignorau revendicările, dar și pentru majoritatea protestelor din anul trecut. Veteranii mai cred că anume oamenii legii i-ar fi provocat atunci, la 16 iulie, dar și în alte cazuri, împiedicându-i astfel să protesteze, iar apoi i-au mai și pedepsit cu dosare administrative. Este o aberație că anume cei care i-au maltratat, i-au provocat și le-au îngrădit dreptul de a protesta acum să-i amendeze și să-i trimită în judecată, susțin veteranii.

jurnal.mdjurnal.md

(Carabinierii mascați păzesc Parlamentul R. Moldova de acești veterani trecuți demult de tinerețe)

Procurorul Oleg Afanasii ne-a confirmat că după „altercațiile” din 16 iulie, în urma plângerilor polițiștilor, și pe numele veteranilor a fost deschis un dosar în baza Art. 349 din Codul Penal (Ameninţarea sau violenţa săvârşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere sau a unei persoane care îşi îndeplineşte datoria obştească). Dar, a specificat Afanasii, „dosarul a fost clasat, pentru că fapta nu a atins nivelul necesar pentru a o califica ca infracțiune și a fost calificată ca o contravenție”.

Deși „fapta nu a atins nivelul necesar pentru a o califica drept infracțiune”, veteranii scăpând astfel de o posibilă condamnare penală, acestora li s-au deschis o sumedenie de dosare pe diferite găselnițe contravenționale, stabilite în special de angajații Inspectoratului de Poliție Buiucani.

„Crossword”-urile întocmite de poliție

Astăzi protestatarii sunt purtați în continuare pe la poliție și prin judecăți, care se tot amână ba din cauza pandemiei, ba din cauza neprezentării agentului constatator la judecată. Mulți dintre veterani au contestat amenzile, alții le-au achitat, din rațiuni că astfel i-ar costa mai ieftin decât zilele pierdute prin judecăți.

În momentul în care l-am telefonat pe Dumitru Urâta, unul dintre veteranii reținuți de poliție la protestul din 16 iulie, dânsul tocmai încerca să descifreze citația pe care o primise de la Judecătoria Chișinău, sectorul Ciocana, și procesele verbale întocmite de agentul constatator al Inspectoratului de Poliție Buiucani, semnate de Spoialo Alexandru.

jurnal.mdjurnal.md

„Am două procese verbale în față, pe care încerc să le deslușesc cu lupa, pentru că sunt ca un „crossword” (integramă). Ei scriu așa, ca să nu înțelegi nimic. Un proces e de la protestul din 31 mai, altul din 16 iulie, ziua când am fost maltratați, trântiți de asfalt. Atunci am fost dus la inspectoratul de poliție, unde mi-au făcut proces verbal și numai după aceea am ajuns la spital, chiar dacă mă simțeam foarte rău din cauza maltratărilor. În citația pe care am primit-o de la judecătorie sunt anunțat să mă prezint pe 22 aprilie 2021 la judecată: “în legătură cu examinarea cauzei contravenționale în privința contravenientului Urita Dumitru Petru, învinuit în baza Art. 76, Eschivarea bolnavului de tuberculoză eliminator de bacili de la tratament sau încălcarea regimului prescris CC RM”. Mă crucesc de ce au scris aici, în viața mea n-am avut tuberculoză! În cele două scrisori trimise pe adresa mea de Inspectoratul de Poliție Buiucani, e alt „crossword”. Într-o scrisoare din 18.01.2021 sunt anunțat despre procesul verbal cu privire la contravenție întocmit în baza la două articole: Art. 76¹ (1) și Art. 353 alin. (1), (2), Cod Contravențional al RM. În cealaltă scrisoare, trimisă peste o zi, în data de 19.01.2021, sunt anunțat despre procesul verbal cu privire la contravenție deja în baza a trei articole: Art. 76¹ alin(1), Art. 225 alin (1) și Art.353 alin. (2)Cod Contravențional al R. Modlova”, ne-a împărtășit dilema pe care încerca s-o dezlege veteranul Dumitru Urâta.

Am sunat la centrul medical din satul în care locuiește Dumitru Urâta, unde ni s-a confirmat că învinuirea în baza căreia este citat la judecată veteranul, pe data de 22 aprilie 2021, este neîntemeiată. „Dumitru Urâta nu a stat niciodată la evidență cu această boală”, ne-a spus asistenta superioară.

protest veteraniprotest veterani

Ion Zubco, alt veteran maltratat și reținut de poliție în ziua de 16 iulie, ne-a spus că și el a primit citație de la judecată, unde trebuie să se prezinte în ziua de 9 martie 2021. Veteranul afirmă că pe numele său a fost deschis un dosar contravențional în baza Art. 225, Blocarea intenționată a unei benzi de circulație sau a arterelor de transport, în ziua de 16 iulie.

„Dosar în baza acestui articol am eu și Sergiu Nimerenco. Inițial, au avut și Petru Roșca, și Mihail Borș, dar văd că în cazul lor poliția a renunțat să-i amendeze în baza acestui articol. Am contestat contravenția, urmează să am judecata, am apelat la un avocat. Centrul pentru drepturile omului PROMO-LEX ne reprezintă pe câțiva doar pentru că am fost bătuți, pe dosarele adimistrative nu vor să ne reprezinte”, ne-a spus Ion Zubco, veteran care în timpul războiului din 1992 a rămas invalid pe viață, după ce a fost rănit de o grenadă.

Vladimir Melnic, tânărul susținător al protestatarilor, care a fost reținut în acea zi împreună cu veteranii și care la fel a fost maltratat, ne-a spus că imediat ce a depus plângere la procuratură pentru că a fost bătut, polițiștii i-au întocmit un proces verbal cu privire la contravenție, în baza Art. 353, al.1 și 225, al.1. Vladimir a contestat și el contravenția. După două ședințe de judecată care au fost amânate, una din cauza pandemiei și alta din cauza neprezentării agentului constatator, în februarie, în sfârșit, a avut loc judecata. „Pe 16 martie judecătoria sectorului Ciocana urmeză să se pronunțe asupra legalității contravenției, care este de 5000 de lei”, ne-a spus Vladimir Melnic.

protest veteraniprotest veterani

Sergiu Nimerenco, primul dintre veteranii care a fost târât la autodubiță de poliție pe 16 iulie, ne-a spus că în cazul său au fost întocmite două contravenții.

„Am avut două contravenții, una că aș fi blocat drumul, art.225, a doua pentru că nu m-aș fi supus poliției, art.353 (2). După ce am depus și noi plângere pe polițiști pentru că ne-au bătut, contravenția că nu ne-am fi supus poliției a fost anulată. Când ne-au chemat la poliție pentru audieri, ne spuneau că dacă vom semna, ne vor pune amenda minimă. Le-am spus că dacă sunt vinovat, să mă pedepsească după lege. Nu am semnat nimic, nu sunt vinovat! Eu nu am blocat drumul, m-am apropiat de băieții care erau în drum”, a menționat Sergiu Nimerenco.

Petru Roșca, care nu a fost printre cei reținuți pe 16 iulie, dar a participat la acel protest, ne-a spus că la fel a fost citat de poliție.

„Mi s-a incriminat că aș fi opus rezistență poliției și aș fi închis traseul în ziua de 16 iulie. Ne-au spus că au pornit dosarele contravenționale în baza documentelor deschise de procuratură. Am fost citat la judecată, dar eu pur și simplu nu m-am prezentat. Au trecut vreo două luni de zile, nu știu ce va fi în continuare. La alți camarazi de-ai mei le-au venit amenzile acasă. Unii au plătit 1200 de lei, alții 500, 700. Au fost amenzi chiar și de la protestul din 2 martie, zi de comemorare a celor care și-au pierdut viața în acel război”, a specificat Petru Roșca.

Constantin Covrig, liderul veteranilor protestatari care au reușit să se unească în organizația cu numele „Forța veteranilor”, ne-a spus că ei sunt cercetați pe diferite dosare, în legătură cu protestele, și că există situații că veteranii se trezesc cu executorul judecătoresc care-i obligă să plătească amenzile fără să fi fost anunțați că trebuiau să se prezinte la judecată. Personal a pățit asta, a afirmat el. Constantin Covrig ne-a mai spus că au suportat agresiuni din partea forțele de ordine nu doar în capitală, dar și în raioane, când au monitorizat cum decurg alegerile prezidențiale.

jurnal.mdjurnal.md

„La Rezina, când am cerut poliției să ia măsuri în privința transportării ilegale a alegătorilor din stânga Nistrului, am fost tăvăliți pe jos de oamenii legii. Mi-au rupt mâna atunci. A fost deschis un dosar penal, unde figurez ca parte vătămată. Și la Varnița poliția a aplicat forța neproporțional asupra noastră, există un dosar și de atunci. Doar că nu vedem niciun rezultat din partea procuraturii”, a declarat liderul „Forței veteranilor”.

Dosarul pe faptul maltratărilor din 31 mai a fost clasat

Argument precum că poliția a aplicat metode de intimidare pentru a-i face să renunțe la proteste servesc și imaginile video surprinse în ziua de 31 mai, spun veteranii, unde se înțelege foarte clar că manifestanții au fost încercuiți de reprezentați ai forțelor de ordine, care purtau cagule și care le-au îngrădit dreptul de a se deplasa în Piața Marii Adunări Naționale la protest, deși aveau toate actele legale de a protesta în PNAM.

Luptătorul pentru Independența R. Moldova, Anatolie Macovei, ne-a relatat despre acel eveniment din 31 mai.

„În acea zi, totul s-a început de la momentul când mergeam cu camioneta cu care transportam aparataj de sonorizare la protest. Polițiștii ne-au oprit și ne-au zis să ne întoarcem, că așa au ei indicații de la superiori. Am refuzat, cerându-le un act normativ. Colegii, când au văzut că nu ne lasă să trecem, ne-au venit în ajutor. Am mers un pic și ne-am trezit înconjurați de un cordon în echipamente speciale, dar și mulți în civil. Noi nu am încălcat nimic. Și atunci, ca și în 16 iulie, ne-au stropit cu gaze lacrimogene, chiar în mijlocul drumului. Ei au provocat toate dezordinele.

protest veteraniprotest veterani

Am depus plângere la procuratură, dar nu mai știm care e soarta dosarului, nu am mai primit niciun răspuns. Și în acel caz ne-au citat la poliție să ne întocmească dosare administrative, dar le-am spus că nu mă duc. Le-am zis că sunt liberi să mă rețină cu forța. Atunci, când începuseră să ne citeze la poliție, am mers și am protestat vreo 30 de veterani la sectorul de poliție nr. 1. După aceea, mai mult nu ne-au citat pe nimeni. Dar celor care fuseseră deja citați și s-au dus, le-au făcut dosare contravenționale, fie pentru că ar fi opus rezistență, fie că ar fi încălcat ordinea publică, ori că ar fi comis acte de huliganism. Când m-au sunat, mi-au spus că vor să-mi întocmească proces administrativ în urma protestelor din 31 mai și 16 iulie. Eu le-am spus să mi-l aducă în față pe cel care pretindeau ei că l-aș fi bătut, să-mi prezinte actele de examinare medico-legală, să-mi demonstreze gradele de leziuni corporale. Le-am zis că nu voi da depoziții. Pe urmă, ne-am adunat toți și ne-am dus la procurorul general, unde am relatat cum suntem persecutați, că suntem citați și ni se întocmesc dosare. Procurorul a dat indicații și, pe evenimentele din 31 mai, au fost clasate toate dosarele”, a povestit veteranul Anatolie Macovei.

În cazul de intimidare a veteranilor de către poliție în ziua de 31 mai 2020, procurorul Oleg Afanasii ne-a confirmat că dosarul a fost clasat:

„Referitor la protestul din 31 mai s-a constatat că nu există infracțiune și a fost refuzat în pornirea urmării penale, concomitent, s-a clasat procesul penal. Procurorul de caz a emis ordonanță de refuz și ea a fost contestată la procurorul ierarhic superior. Procurorul șef a respins plângerea, dar la judecătorul de instrucție nu au mai mers”, a specificat procurorul Afanasii.

„Poliția ne-a atacat și tot ei ne examinează cazul”

Dorel Roșca este veteranul care a difuzat în direct filmările de la majoritatea protestelor și anume asupra lui polițiștii și-au vărsat cel mai dur mânia în ziua de 16 iulie, când mai mulți mascați, dar și persoane în civil, au tăbărât pe el. Din fotografiile surprinse, se vede că deși bărbatul era imobilizat la pământ, carabinieri și bărbați în civil i-au îndoit mâinile și picioarele, i-au presat capul de asfalt și au aplicat electroșocul, după care l-au dus împreună cu ceilalți reținuți la sectorul de poliție Buiucani, cei care astăzi le trimit contravențiile. Pe numele lui Dorel Roșca la fel au fost înregistrate contravenții.

veteraniveterani

„Chiar astăzi am fost la comisariatul de poliție Buiucani. Am primit iarăși o citație, referitor la faptul că pe 17 decembrie am participat la proteste, semnat de același anchetator, același inspector al poliției de la Buiucani, cel care a întocmit toate procesele pe parcursul anului trecut. De la bunul început am crezut că se referă la cazul din vară, dar acestea trebuiau să fie anexate la dosarul de la procuratura Municipiului Chișinău, din gestiunea procurorului Pârău. Iată ce scrie în citație: Conform prevederilor art. 382, cod contravențional al R. Moldova, pentru înfăptuirea... și obiectivelor materialelor înregistrate în registrul BI P Buiucani, solicit să vă prezentați la data de 25.02. 2021, orele 10.30, la șeful SSP IP Buiucani, comisar Spoialo Alexandru, adresa Calea Ieșilor 12, biorul 37. Am fost acolo, dar dumnealui era pe foaie de boală. Am solicitat să vină adjunctul și am întrebat la ce se referă citația, deoarece toate citațiile acestea le-am primit tot de la dumnealui încă în vară. Le-am spus că este cauză penală la Procuratura Municipiului Chișinău și toate materialele acestea trebuie să fie redericționate acolo.

Este un conflict de interese, ori poliția este cea care ne-a atacat și tot poliția examinează cazul în care am fost maltratat eu. Aici ceva nu se leagă. Toate aceste dosare trebuie examinate de un organ neutru. Ei, necătând la acest fapt, au expediat materialul în instanță. La același caz, pe maltratările suportate de noi, când am fost reținuți și duși în comisariat la Buicani, au întocmit proces. Le-am spus să expedieze materialele la procuratură, am anunțat și procuratura că sunt materiale la poliție și am cerut ca materialele în cauză să fie anexate la cauza asta penală. Acolo o să stabilească dacă am fost eu de vină, ori n-am fost. Poliția a expediat intenționat materialul la judecată. Iată, am primit citație că dosarul se află la judecată, pe data de 13 martie avem prima ședință. Eu credeam că e pe perioada ceea veche, dar e un proces nou”, ne-a povestit Dorel Roșca.

„Începeți de la cei care au dat ordinele”

În ceea ce privește faptul că procuratura nu-i poate identifica pe cei care i-au agresat, Dorel Roșca consideră că procurorii trebuie să înceapă cu superiorii subdiviziunilor de carabinieri și poliție, pentru că șefii sunt cei care au dat indicații să-i atace.

jurnal.mdjurnal.md

(Șefii Inspectoratului General de Poliție, Sergiu Paiu și Marin Maxian, ascultă ordinele superiorilor la telefon)

„Persoanele care au dat indicațiile de a ne ataca - acestea trebuie să ducă toată răspunderea, dar și cei care nemijlocit ne-au torturat. Ștefan Pavlov, care coordona cu carabinierii, și Marin Maxian, cu polițiștii, acestea au fost subdiviziunile de forță care ne-au agresat. În cazul meu, neoficial, am stabilit persoana din imagini, pentru că nu avea cagulă pe cap, dar nu-i dau numele, din cauză că nu are rost. Voi aștepta când procurorii vor deveni competenți și le voi divulga toate acestea. Nu au interesul de a depista persoana. Dar sperăm că se vor schimba timpurile și vor identifica agresorii”, nădăjduiește Dorel Roșca.

Veteranul mai afirmă că dosarul penal pe tortură s-a tărăgănat pe timpul verii, când erau socialiștii la guvernare și nu era clar cine va câștiga alegerile.

„Atunci categoric se stopaseră cercetările. După alegeri, cât de cât s-au activizat, ne-au invitat, ne-au interogat, ne-au trimis la expertize. Acum văd că iar s-a stopat. Se fac diferite presiuni ca să cedăm. Noi avem un singur scop, să unim toți veteranii într-o singură structură, „Forța veteranilor”, ca să fim o organizație unică, unită, pentru că guvernările precedente ne-au dispersat în diferite tabere. Noi nu intenționăm să ne implicăm în politică, dar vrem să ne unim și pe viitor să ne cerem drepturile”, spune Dorel Roșca.

Retrospectiva unei tragedii

Amintim că pe 16 iulie 2020, luptătorii pentru Independența R. Moldova au protestat în fața Parlamentului cerând de la guvernare îmbunătățirea drepturilor lor sociale. Tot atunci, ei au boicotat atitudinea lașă a guvernanților față de instalarea posturilor ilegale de „pacificatori” în Transnistria. Pe parcursul anului trecut, veteranii au protestat în repetate rânduri, dar guvernul și majoritatea parlamentară aflată la cheremul Partidului Socialiștilor le-au ignorat revendicările.

Pe 16 iulie, confruntările între veterani și forțele de ordine au început din cauza unui cort pe care veteranii l-au scos dintr-o mașină ca să-l instaleze, să se protejeze de ploaie. Polițiștii încercau să le ia cortul, dar veteranii nu-l cedau. Astfel, au tot tras de el și o parte și alta, până când polițiștii i-au „pus la respect” pe veterani cu instrumentele din dotare: spray-uri lacrimogene și bâte cu electroșoc.

jurnal.mdjurnal.md

(Polițistul care a gazat veteranii alături de superiorul său Marin Maxian)

Mai multe fotografii surprinse în acele momente servesc drept argument cum polițiștii și carabinierii cu cagule, dar și unii bărbați în civil, îi torturează pe veterani. După aceasta, veteranii au fost târâți spre o mașină ca niște infractori și duși la sectorul de poliție.

Doi dintre veteranii maltratați în acea zi, Valeriu Ciobanu și Anatol Paicu, cel care a adus cortul ca să se protejeze de ploaie, au decedat nu demult. Anatol Paicu a murit subit la începutul acestui an peste hotare, unde plecase ca să-și câștige existența. Colegii săi de arme au anunțat pe Facebook o colectare de bani, ca să-l poată repatria și înmormânta acasă, în pământul pentru care a luptat.

jurnal.mdjurnal.md

(Protestatarii reținuți Vladimir Melnic și veteranul Valeriu Ciobanu, în dreapta, decedat la sfârșitul anului trecut)

Nadejda Roșcovanu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: