image
Sursa foto: cis.minsk.by

Proiectul de lege privind denunțarea Convenției privind Adunarea Interparlamentară a CSI, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul de lege privind denunțarea Convenției privind Adunarea Interparlamentară a CSI, încheiată la Minsk la 26 mai 1995.

„Principalele direcții de activitate ale Adunării Interparlamentare a CSI sunt protejarea drepturilor omului, monitorizarea dezvoltării democrației și lupta cu noile amenințări de securitate. Este evident că în contextul regional actual cauzat de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei atingerea acestor obiective este imposibilă din cauza opiniilor contrare ale membrilor Adunării Interparlamentare a CSI la acest capitol. După consultarea președintelui Republicii Moldova și a reprezentanților Guvernului, Parlamentul Republicii Moldova a venit cu propunerea de a denunța tratatul menționat”, a declarat secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ruslan Bolbocean.

Potrivit notei de argumentare a proiectului de lege, pentru Republica Moldova, platforma în cauză nu și-a atins scopul, și anume, de a rezolva problemele reale cu care se confruntă statul nostru în ultimele decenii, de exemplu, conflictul transnistrean.

Republica Moldova a semnat Convenția privind Adunarea Interparlamentară a CSI la 23 octombrie 1997 și a intra în vigoare pe 2 iunie 1998.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat denunțarea Acordului privind interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen, întocmit la Minsk la 22 ianuarie 1993, cu modificările operate prin Protocolul întocmit la Dușanbe la 30 octombrie 2015.

„Din momentul semnării acordului, acesta a avut oaplicativitate minimă pentru Republica Moldova”, a menționat ministrul de Interne, Ana Revenco.

Amintim că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat la 15 mai că inițiază procedura de retragere a RM din Acordul privind Adunarea interparlamentară a CSI. Speakerul a menționat că aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane.

După ce o țară fondator a acestei structuri, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii și ucigându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate denumi drept „comunitate”, a argumentat Grosu.

Citeşte mai mult despre

CSI

Noutăţile partenerilor

comentarii: