image
Sursa foto: CNA

CNA a depistat în 2023 peste 500 de infracțiuni; ANSA, în topul instituțiilor publice corupte

Ofițerii CNA au depistat 511 infracțiuni anul trecut. 429 dintre ele vizează cazuri de corupție sau conexe corupției, potrivit unui raport al CNA prezentat Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică. Datele statistice arată că cele mai multe infracțiuni depistate, 115, au fost comise în cadrul întreprinderilor comerciale, 57 în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, 47 în cadrul autorităților publice locale, 43 în cadrul organelor afacerilor interne etc.

Din numărul total de infracțiuni depistate, 12 sunt deosebit de grave, 357 – grave, iar 142 – mai puțin grave sau ușoare.

Directorul CNA, Alexandr Pînzari, a prezentat și informații despre activitatea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI). Au fost aplicate sechestre pe 1048 de bunuri, care au o valoare totală de peste 1,8 miliarde de lei. 25 dintre ele, ale căror valoare depășește 1,4 miliarde de lei, se află în străinătate. Printre bunurile pe care au fost aplicate sechestru figurează terenuri, construcții, mijloace de transport, smaralde și diamante etc. În cadrul cauzei penale denumite generic „frauda bancară”, autoritățile spaniole au confirmat că au fost aplicat sechestru pe bunuri cu o valoare de 1,13 miliarde de lei.

„Corupția este o amenințare la adresa securității statului și combaterea ei nu se poate rezuma doar la CNA și procuraturile specializate. Este nevoie de un efort comun și conștientizarea gravității acestui fenomen. De aceea, acolo unde au fost depistate scheme de corupție, acolo trebuie să se intervină dur la nivel managerial, pentru a lupta din interior la prevenirea acestor scheme”, a concluzionat Alexandr Pînzari.

Raportul Centrului Național Anticorupție urmează a fi prezentat în plenul Parlamentului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: