„Totodată, condamnăm inacțiunile reprezentanților poliției care nu au intervenit pentru oprirea abuzurilor împotriva reporterilor din partea gărzii de corp a lui Ilan Șor și nu au garantat dreptul constituțional al jurnaliștilor de a-și exercita profesia”, spun reprezentanții ONG-urilor de media.

Pe 26 august, ziua în care s-au desfășurat două proteste – unul al Mișcării de Rezistență Națională „ACUM” și altul, neanunțat, organizat de Partidul Șor – au avut loc mai multe incidente în raport cu jurnaliștii.

Doi reporteri ai postului Radio Europa Liberă au fost îmbrânciți de paza de corp a liderilor Partidului Șor, dar și de simpatizanţii lui Ilan Şor. Tot atunci, câțiva bărbați îmbrăcați în civil, care o însoțeau pe Marina Tauber, au avut același comportament în raport cu reportera Ziarului de Gardă. Și reporterul portalului Unimedia a fost împinsă de reprezentanți ai forțelor de ordine în momentul în care încerca să obțină o declarație de la primarul de la Orhei.

Natalia Morari de la TV8 susține că ar fi încercat de cinci ori să intre la această manifestație, dar n-a fost lăsată de cordonul poliției. Pe 27 august, Mariana Rață de la TV8 a scris pe o rețea socială că, deși a prezentat legitimația de jurnalist, poliția i-a interzis să treacă de gardul instalat temporar în jurul Guvernului, pe motiv că nu deținea o „legitimație albastră”.

Și Ziarul de Gardă a publicat un video din care se vede că paza de corp a premierului Pavel Filip nu le-a permis reporterilor să adreseze întrebări legate de proteste.

„Subliniem că astfel de manifestări prin care jurnaliștii sunt restricționați în drepturile lor sunt incompatibile cu prevederile legislației naționale și cu standardele internaționale referitor la libertatea presei. Reamintim autorităților din Republica Moldova că libertatea presei constituie una din valorile de bază ale democrației, consfințită prin Constituție”, susțin ONG-urile semnatare.

Totodată, acestea cer Procuraturii Generale să se autosesizeze pe marginea acestor cazuri, iar conducerii Ministerului Afacerilor Interne să desfășoare o investigație proprie pentru a trage la răspundere persoanele vinovate de încălcarea drepturilor legitime ale jurnaliștilor.

Menționăm că legislația mass-media garantează reprezentanților presei dreptul să participe la evenimente și manifestații publice, să obțină și să difuzeze informații, să facă imprimări audiovizuale, să filmeze și să fotografieze.

Articolul 180 prim din Codul penal al Republicii Moldova stipulează că împiedicarea în mod intenționat a activității mass-media sau a jurnalistului este o faptă pasibilă de răspundere penală.