image
Sursa foto: jurnal.md

Un nou caz de rujeolă, confirmat la un centru pentru refugiați din Ștefan Vodă; În 2024 au fost raportate deja 37 de cazuri

Un nou caz de rujeolă a fost confirmat recent la un copil cu vârsta de 3 ani, nevaccinat, dintr-o familie cazată într-un alt centru de plasament temporar pentru refugiați din satul Popeasca, raionul Ștefan Vodă. Alte cazuri cu suspiciune la rujeolă printre persoanele care au intrat în contact cu copilul sunt în proces de investigare, informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să își vaccineze copiii, ținând cont de situația epidemiologică la nivel național și regional.

De la începutul anului curent, în Republica Moldova, au fost raportate 37 de cazuri de rujeolă. Din numărul total, cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au fost confirmate în municipiul Chișinău – 33, dintre care 18 au fost înregistrate în focarul dintr-un centru de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău.

În anul 2024, câte un caz de rujeolă a fost înregistrat în raionul Orhei (în luna ianuarie), Ialoveni (în luna februarie) și Anenii Noi (în luna martie).

ANSP amintește că tratament contra rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: