image
Sursa foto: carabinier.gov.md

Un nou pachet de sprijin pentru RM: Suedia oferă 26 de mil. de euro pentru aprovizionarea cu energie și eficiența energetică

Suedia oferă Republicii Moldova 26 de milioane de euro, anunță Ambasada suedeză la Chișinău. Suportul va sprijini gospodăriile vulnerabile din Moldova în timpul iernii și va contribui la eficiența energetică pe termen lung și la extinderea infrastructurii.

„Moldova a fost grav afectată de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Prin acest pachet de sprijin, asistăm Moldova la această etapă critică. Acest sprijin va ajuta gospodăriile vulnerabile să supraviețuiască iarna,” a declarat Ministrul Suedez al Cooperării Internaționale pentru Dezvoltare și al Comerțului Exterior, Johan Forssell.

Din sprijinul total de 26 de milioane de euro, 17 milioane de euro vor fi direcționate către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – pentru a sprijini activitatea lor în Moldova.

Alte 9 milioane de euro vor ajunge în Fondul de Reducere al Vulnerabilității Energetice creat de Moldova și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru a sprijini gospodăriile deosebit de vulnerabile în timpul iernii.

Suedia este unul dintre cei mai mari parteneri bilaterali ai Moldovei, oferind aproape 17 milioane de euro pentru reforme în 2023.

Eforturile de reformă pe termen lung se bazează pe legăturile mai strânse ale Moldovei cu UE și se axează pe democrație, drepturile omului, egalitatea de gen, dezvoltarea pașnică, dezvoltarea economiei de piață, mediu și climă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: