image
Sursa foto: Jurnal.md

Comitetul de Miniștri al CoE cere soluționarea problemelor privind serviciile medicale în penitenciarele din R. Moldova

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei (CoE) a făcut un pas semnificativ, stabilind măsuri cheie pentru îmbunătățirea asistenței medicale în sistemul penitenciar al Republicii Moldova. Această decizie reprezintă un progres important în respectarea drepturilor omului și sănătății în penitenciarele moldovenești, anunță Promo-Lex.

Comitetul de Miniștri al CoE a analizat grupul de cauze Cosovan v. Republica Moldova. A fost adoptată o decizie în rezultatul unei analize amănunțite a argumentelor prezentate într-o Comunicare comună de către Asociația Promo-LEX împreună cu European Prison Litigation Network (EPLN) și Oficiul Avocatului Poporului.

Comitetul de Miniștri prin decizia sa, a confirmat problemele structurale grave din sistemul penitenciar moldovenesc, așa cum au fost expuse în Comunicarea comună. A fost pus accent pe gravitatea problemelor de sănătate din penitenciare, inclusiv pe răspândirea bolilor cronice și pe creșterea mortalității.

Comitetul a evidențiat necesitatea unor măsuri urgente pentru îmbunătățirea asistenței medicale în penitenciare. Au fost scoase în evidență următoarele aspecte critice din Comunicarea comună prezentată de Asociația Promo-LEX împreună cu European Prison Litigation Network (EPLN) și Oficiul Avocatului Poporului:

- Spitalul Penitenciar nr.16-Pruncul nu dispune de autorizație sanitară și acreditare, iar perspectivele obținerii acestora în viitorul apropiat sunt reduse.

- Secțiile medicale din două penitenciare nu sunt acreditate, iar cele acreditate nu respectă obligația de evaluare anuală conform legislației.

- Sistemul medical penitenciar se confruntă cu absența unor normative de personal medical și cu o lipsă acută de angajați. Personalul medical din penitenciare se confruntă și cu discriminare salarială comparativ cu sistemul public de sănătate.

- Bugetul destinat sănătății în penitenciare a înregistrat o scădere semnificativă în ultimii trei ani, iar fondurile alocate pentru accesarea serviciilor medicale externe nu sunt folosite în întregime.

- Auditul serviciilor medicale efectuat de Consiliului de Calitate din sistemul penitenciar între 2021-2023 au relevat deficiențe majore în secțiile medicale acreditate. Acest lucru include gestionarea inadecvată a dosarelor medicale, lipsa medicamentelor și nerespectarea procedurilor de sterilizare, dar și altele. (pentru mai multe detalii a se vedea Comunicarea comună[4]).

- Semnatarii Comunicării comune nu sunt de acord cu Guvernul în privința faptului că remediul compensator pentru condițiile proaste de detenție ar include și plângerile referitoare la asistența medicală inadecvată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: