image
Sursa foto: jurnal.md

Ambasadorul Ucrainei despre politicieni din RM care tac de frica lui Putin: Noi am văzut pe propria piele că nu funcționează

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marco Șevcenco, care a fost aseară invitatul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV, a avertizat cu referire la politicienii din Republica Moldova care nu condamnă războiul de frica lui Putin că această logică nu funcționează, iar Ucraina a simțit pe propria piele acest lucru.

„În societatea moldovenească există percepția asta, chiar și în rândul unor politicieni: „haideți să nu ne băgăm, să-i lăsăm pe ei să se bată, vreți să-l enervăm și noi pe Putin?”. Nu știu cât de sănătoasă este această percepție. Bănuiesc că și în Ucraina au existat astfel de oameni. Cum e evoluat percepția acestor oameni ca să înțeleg cum s-ar putea să evolueze la noi?”, l-a întrebat pe ambasadorul ucrainean jurnalistul Vitalie Călugăreanu.

„Din păcate, Ucraina a înțeles pe propria piele că această logică nu funcționează în cazul lui Putin. Din 2014 Putin a avut Crimeea și Donbas, tratativele de la Minsk cum pot fi returnate Donbas și Lugansk, dar de fapt a folosit acești opt ani pentru a pregăti o nouă invazie. Recent a fost dezvăluit planul Rusiei privind Belarus care să se integreze în Rusia până în 2030. Referitor la Moldova, la fel. Sunt sigur că există asemenea planuri și pentru alte republici ex-sovietice, pentru că scopul lui Putin este reinstaurarea URSS. Deci n-are rost, el are planul lui și îl pune în aplicare”, a declarat Marco Șevcenco.
„Sunt evenimente organizate de forțe proruse în Moldova, lideri politici care chiar pe timp de război știind despre atrocitățile organizate de ruși, ordonate de Putin, dar continuă să-l numească „om de stat” și „mare patriot” . Bine, este o opinie personală, dar e despre omul pe numele căruia este eliberat mandat de arestare de Curtea Internațională. Toate acestea îmi permit să spun că acțiunile subversive se realizează în continuare sub diferite forme. Scopul de a destabiliza situația în Moldova în continuare rămâne. Planuri făcute publice referitor la Moldova până în 2030 nimeni nu le-a anulat”, a adăugat ambasadorul.
„Pentru telespectatori, Igor Dodon l-a numit așa pe Putin”, a precizat prezentantorul Vitalie Călugăreanu.

Într-un alt context, ambasadorul ucrainean a fost întrebat de ce Ucraina nu a considerat drept o soluție tolerarea unui conflict înghețat pe teritoriul său, după modelul conflictului transnistrean.

„Noi am înțeles foarte clar că un conflict înghețat nu este o soluție în cazul în care avem treabă cu domnul Puti. Un conflict înghețat este numai o condiție necesară pentru Putin ca să se pregătească pentru război în continuare. Noi știm sigur că un conflict înghețat înseamnă că Rusia revine, dar mai puternică. Al doilea motiv ar fi ce să facem cu oamenii rămași pe teritoriul ocupat. Toată lumea știe ce a fost în Bucea, dar asemenea procese sunt în fiecare localitate care e sub ocupație. Ce se va întâmpla cu oamenii de acolo, dacă conflictul va fi înghețat?”, a menționat Marco Șevcenco.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: