image
Sursa foto: CIJM

„Bunelul a murit și am găsit în casă o sumă mare”: Ex-procurorul Vladislav Cojocaru, despre averea sa

Ex-procurorul șef al raionului Ialoveni, Vladislav Cojocaru, a încălcat regimului juridic al averii și intereselor personale. Constatarea a fost făcută de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), după șase luni de verificări. Asta după ce Centrul de Investigații Jurnalistice a scos la iveală, în 2021, faptul că Vladislav Cojocaru a beneficiat de donații grase pe parcursul mai multor ani și deține o avere impresionantă, care provine de la bunici și alte rude apropiate.

Decizia de a verifica averea fostului șef al Procuraturii Ialoveni a fost luată în urma examinării unei sesizări potrivit căreia Vladislav Cojocaru „ar fi primit donatii peste 1,7 milioane de lei in perioada 2017-2022. Totodată, se semnaleazâ că deține în proprietate 44 de terenuri cu o suprafatâ de circa 25 hectare și bunuri imobile cu o suprafață de circa 330 metri pătrați.”

Preventiv, inspectorii de integritate au stabilit ca Vladislav Cojocaru a depus consecutiv mai multe declarații de avere și interese personale/declarații cu privire la venituri și proprietate pentru perioada 2013-2022, ultima declarație – la eliberarea din funcție. Inspectorul de integritate a atestat declararea de donații exorbitante obținute de la rude și o listă impresionantă de bunuri pe care le are în proprietate și care urmează să fie obiectul verificării, scrie anticoruptie.md.

În explicații, ex-procurorul a declarat că donațiile a provenit de la bunic,bunică și sora soției, iar acest „ajutor financiar” i-a fost oferit pentru a acoperi „necesitățile familiei Cojocaru și educarea și creșterea nepoatelor”.

Vladislav Cojocaru a fost investigat și de reporterii CIJM, care au numărat „nenumăratele” sale bunuri. Astfel, în 2021, procurorul deținea în proprietate o casă de locuit pe care a primit-o moştenire în 2015. Cu patru ani mai înainte familia procurorului a mai primit moştenire încă un imobil, cu suprafaţa de 117,5 metri pătraţi. În 2015, familia Cojacaru devine co-proprietară a unei cote de 40,7 a unui alt imobil, cu suprafaţa de 126,7 metri pătraţi.

În 2016, Vladislav Cojocaru îşi procură un apartament cu suprafaţa de 118,5 metri pătraţi, pentru care a scos din buzunar 807 172 de lei. Un an mai târziu, procurorul mai face o achiziţie, un automobil Skoda Superb, nou-nouţ. Omul legii a raportat că maşina proaspăt adusă din fabrică i-a fost oferită în posesie gratuită. În 2018, familia Cojocaru a cumpărat 11 terenuri agricole, cu suprafaţa totală de peste 7 hectare. Terenul a fost dat în arendă firmei Diamax-Agro contra sumei de 6000 de lei.

Vladislav Cojocaru a fost numit în funcția de șef al Procuraturii Ialoveni în luna iunie 2021. Deși avea un mandat de 5 ani, pe 21 martie 2022 a depus cerere de demisie, din propria inițiativă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: