image
Sursa foto: gov.ro

Maia Sandu, întrevedere cu premierul de la București; Președintele a accentuat importanța cooperării în sectorul energetic

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit astăzi, în marja Summitului Inițiativei celor Trei Mări care este găzduit de România, cu premierul român Marcel Ciolacu.

Premierul a transmis că România „susține ferm solicitarea Chișinăului de a se asocia acestui format de cooperare, care vizează, între altele, identificarea modalităților concrete de a angaja Republica Moldova și Ucraina în proiecte menite să sporească gradul de interconectivitate în domeniile energiei, transporturilor și digital din regiune”, transmite Digi24.

De asemenea, prim-ministrul a reafirmat susținerea politică și în plan tehnic pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Premierul a reiterat că România a transferat recent prima tranșă, în valoare de 10 milioane de euro, pentru finanțarea unor proiecte prioritare, în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro.

Fondurile din această primă tranșă au fost direcționate către achiziționarea de microbuze pentru transportul școlar și către proiecte de infrastructură și dezvoltare locală (alimentare cu apă, canalizare etc).

Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în plan bilateral și în contextul de securitate actual, provocat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Președintele a evidențiat importanța continuării cooperării, mai ales în sectorul energetic.

Șeful Executivului român a reafirmat susținerea politică și în plan tehnic pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, arătând că este prioritară în acest moment obținerea deciziei privind deschiderea negocierilor de aderare, în cadrul Consiliului European din decembrie”, arată comunicatul Guvernului.

„Participarea la Summitului Iniţiativei celor Trei Mări crește relevanța Republicii Moldova în proiectele strategice de interconectare în regiune și în cadrul UE. O felicit pe Maia Sandu pentru determinarea de a menține drumul european al Republicii Moldova și o asigur de sprijinul pentru deschiderea negocierilor de aderare”, se mai arată în mesajul transmis de Marcel Ciolacu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: