image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Ar putea RM adera la UE până în 2030 fără regiunea transnistreană? Răspunsul vicepremierului pentru Reintegrare

Faptul că Bruxellesul este deschis față de noi și nu ne pune foarte tranșant problema controlului teritoriului transnistrean doar ne avantajează, pentru că astfel nu ne face dependenți de subiectul dat. Dar este de dorit ca până în 2030, când RM va deveni stat membru al UE, conflictul transnistrean să fie, cel puțin parțial, soluționat. O declarație în acest sens a fost făcută de vicepremierul Oleg Serebrian în cadrul emisiunii Cabinetul din umbră de la Jurnal TV.

„Foarte multă lume a invocat că RM nu poate deveni membru al UE inclusiv din cauză că nu-și controlează întregul teritoriu. Asta era în principiu abordarea mai veche a UE. Modelul cipriot în unele capitale vest-europene a fost considerat un caz mai puțin fericit, care nu ar trebui repetat. Războiul din Ucraina a schimbat percepția față de țările din Parteneriatul Estic, și în primul rând față de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, țări care se confruntă cu conflicte teritoriale nesoluționate”, a spus Oleg Serebrian.

El a amintit că deja în timpul vizitei sale la Chișinău, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus că nu există o interdependență între procesul de integrare europeană și cel de reintegrare.

„A fost un semnal foarte pozitiv. Noi însă suntem conștienți de faptul că Bruxellesul nu este un centru unitar, că pot exista puncte de vedere divergente în diferite capitale. Nu trebuie să ne relaxăm, problema merită soluționată. Trebuie să vedem cum corelăm aceste două procese. Bunăoară, pe domeniul vamal, fiscal, poate pe domeniul bancar se reușește de asemenea până în 2030 să se avanseze. Crearea unui spațiu vamal unic ar duce la soluționarea problemelor economice care există. Dorim să aducem regiunea transnistreană treptat în câmpul legal al RM. Foarte mulți pași s-au făcut și războiul din Ucraina ne-a ajutat în acest sens. O mare majoritate a întreprinderilor care s-au înregistrat la ASP se conformează deja la anumite rigori. Anul trecut erau multe discuții legate de aspectul fitosanitar, farmaceutic, până la urmă s-au conformat. Anul acesta au fost discuții legate de asigurările pentru transport, noi suntem hotărâți să mergem până la capăt și să soluționăm această problemă. Treptat avem posibilitatea să readucem lucrurile în câmpul legal”, a spus vicepremierul.

Emisiunea „Cabinetul din umbră” poate fi urmărită integral mai jos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: