image
Sursa foto: gov.md

Europarlamentar: Republica Moldova nu va adera la Uniunea Europeană fără Ucraina

Republica Moldova nu va adera la Uniunea Europeană fără Ucraina, a declarat europarlamentarul Alin Mituța, într-un interviu pentru Teleradio-Moldova.

Oficialul european a spus că din punct de vedere strategic și geografic țara noastră este conectată cu Ucraina.

„Dacă ne uităm la cazul României sau a celorlalte state atunci vedem că de obicei durează cam 10 ani. Cu România a durat 5 ani până am dobândit calitatea de stat candidat. Moldova are un avantaj prin faptul că i s-a dat statutul de stat candidat mult mai repede decât României. Moldovei și Ucrainei i s-au dat într-o situație de urgență foarte rapid, în câteva luni. Însă procesul de aderare este foarte complicat. Fiecare capitol de negociere trebuie luat cuvânt cu cuvânt și negociat. Moldova nu va adera fără Ucraina la Uniunea Europeană”, a declarat europarlamentarul.

Alin Mituța a mai subliniat că aderarea Republicii Moldova, Ucrainei și a statelor din Balcanii de Vest ar costa Uniunea Europeană 260 de miliarde de euro pe an.

Acesta susține că nu există posibilitatea ca Republica Moldova și Ucraina să intre în Uniunea Europeană într-un timp foarte scurt, pentru că astfel de decizii trebuie luate cu acordul tuturor celor 27 de state, fiind vorba despre un proces complicat.

Citeşte mai mult despre

UE

Noutăţile partenerilor

comentarii: