image
Sursa foto: jurnal.md

Reacția „Moldovagaz” la reducerea tarifului la gaze, operată de ANRE: „Va forma devieri tarifare”

Întreprinderea „Moldovagaz” a emis o reacție în care anunță că a luat act de decizia Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) privind reducerea tarifului de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali pentru anul 2023.

„ANRE, la aprobarea prețurilor reglementate de furnizare a gazelor naturale pentru anul 2023, a redus costul serviciilor de distribuție a gazelor naturale cu 610,6 milioane lei, sau 810 lei/1000 metri cubi. Ca urmare, aceasta va duce la formarea unor devieri tarifare semnificative în anul 2023, precum și la o creștere a pierderilor companiilor de distribuție a gazelor naturale din activitățile reglementate de distribuție”, se spune în comunicatul Moldovagaz.

Amintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tarife mai mici la gazele naturale. Astfel, consumatorii casnici vor achita 18, 6 lei (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale, cu circa 11 lei mai ieftin sau cu 38% mai puțin decât în prezent.

Consumatorii casnici achitau anterior 29,26 lei pentru un metru cub de gaze.

Precizăm că Moldovagaz a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o cerere privind micșorarea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2023. Astfel, conform calculelor prezentate, tariful mediu la gazele naturale furnizate se propunea să fie diminuat până la 16 492 de lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 36,8% mai puțin.

Noutăţile partenerilor

comentarii: