image
Sursa foto: USATODAY.com

Piața cardurilor bancare din Republica Moldova, creștere record

Piața cardurilor bancare din Republica Moldova a înregistrat o creștere record anul trecut. Două treimi din veniturile moldovenilor sunt obținute deja pe card, iar 27% din cheltuieli sunt făcute deja cu cardul.

Piața cardurilor bancare în Republica Moldova în 2022 a ajuns la 144 de miliarde de lei, în creștere cu 33,7 miliarde de lei față de 2021.

„Piața cardurilor bancare în Republica Moldova a crescut în 2022 în cea mai mare parte datorită cardurilor emise în străinătate și utilizate în Republica Moldova, dar și datorită plăților moldovenilor peste hotare. Dacă doi ani în urmă, cardurile străine utilizare în Republica Moldova aveau un rulaj de 8 miliarde de lei, acum practic s-a dublat. După pandemie, când puțini străini au venit în Republica Moldova, în prezent numărul acestora crește. La fel, o bună parte din cardurile străine sunt utilizate de către moldoveni aici. Rudele lor de peste hotare au mai multe carduri, dintre care unul este utilizat aici, pe care se fac transferuri, este o formă de remitențe”, firmă expertul economic de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Despre cardurile emise în Republica Moldova și utilizate pe loc, economistul a spus că volumul cifrei de afaceri a crescut de la 91 de miliarde de lei în 2021, la 113,7 miliarde de lei în 2022. Astfel, se constată că se schimbă atitudinea moldovenilor față de carduri.

Acestea, ca mijloc de plată, devin tot mai active în viața moldovenilor. În 2010, 97% din toți banii pe care moldovenii îi primeau pe card erau imediat scoși la bancomat. În prezent, 30% din veniturile de pe carduri sunt achitări online.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: