image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Indexul egalității de gen în Republica Moldova a scăzut în 2022, comparativ cu anul trecut

Indexul egalității de gen în Republica Moldova a scăzut în 2022, comparativ cu anul precedent, potrivit unui studiu elaborat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Egalitatea de gen este mai mult prezentă pe piața muncii, iar în domeniul politic a fost înregistrată o scădere considerabilă. În același timp, a crescut numărul femeilor în funcții decizionale.

„Republica Moldova, în ultimii doi ani a înregistrat progrese din punct de vedere a legislației, aprobând o serie de legi în domeniul egalității de gen, începând cu acel pachet de măsuri privind reconcilierea vieții de familie cu cea personală, măsuri privind combaterea violenței în bază de gen și a violenței în familie”, a precizat Alina Andronache, analist de politici în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.

Experții au conturat mai multe domenii, unde se pune accent pe egalitatea de gen.

„Progresul înregistrat se datorează în mare parte la trei factori. Primul - noi am constatat că multe femei au început să profeseze domenii considerate masculinizate. Al doilea factor este că ponderea femeilor în funcțiile decizionale a crescut. Al treilea factor - am observat că femeile devin mai prezente în sectorul informal”, a menționat și Alexandra Ermolenco, coordonator de program, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.

Este o explicație și pentru scăderea indexului egalității de gen în domeniul politic.

„După alegerile parlamentare din iulie 2021, în Legislativ au accesat 41 de deputate, ceea ce a constituit un record pentru țara noastră. Pe parcursul ultimilor doi ani, am constata că în spațiul decizional au fost făcute mai multe remanieri, motiv pentru care mai mulți deputați, deputate și-au încetat mandatul”, a mai spus Emolenco.

„Atunci când întrebam populația dacă femeile ar trebui să se regăsească în politică, atunci, în 2017, 29% considerau că femeile nu ar trebui să fie în viața politică. Această cifră a coborât în 2021 la 18%. În 2022 se întâmplă această ruptură. Brusc crește ponderea populației care consideră că femeile nu trebuie să fie prezente în politică”, a menționat, la rândul său, Natalia Covrig, director al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.

Studiul privind indexul egalității de gen este elaborat anual de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Potrivit Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova locuiesc circa două milioane 604 mii de oameni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: