image
Sursa foto: jc.md

Criză de bucătari în grădinițele din capitală: Angajații au plecat în străinătate din cauza salariilor mici

Câteva grădinițe din Chișinău NU și-au reluat activitatea, după o lună de vacanță. Asta pentru că mai mulți bucătari și educatori au plecat în străinătate, mânați de salariile mici pe care le primesc aici.

Astfel, povara a căzut pe umerii angajaților care au mai rămas. Aceștia îndeplinesc acum mai multe funcții. Oficial, în instituțiile preșcolare din capitală lipsesc 67 de bucătari. Grădinițele din sectorul Râșcani sunt cele mai afectate de această problemă.

Totuși, copiii sunt așteptați mâine la grădiniță. Funcția de bucătăreasă va fi preluată chiar de către directoarea instituției preșcolare, care va fi ajutată de alți angajați.

Criză de bucătari este și la grădinița-creșă nr. 112, cea mai mare din sectorul Botanica. Bucătăreasa-șefă, care timp de 30 de ani a lucrat în această instituție preșcolară, nu a mai rezistat să facă mâncare pentru 16 grupe, în schimbul unui salariu de nimic, spune directoarea.

Până la urmă, au găsit-o pe Cristina Musteață. Astăzi, a fost prima ei zi de muncă la această instituție preșcolară. Femeia speră că banii pe care-i va primi îi vor ajunge să plătească măcar facturile. Povestește că a făcut mâncare pentru picii din grădinițe timp de 36 de ani, dar a recunoscut că va pleca dacă nu vor fi angajate și alte bucătărese.

Administrația grădiniței este în căutarea mai multor bucătari. Până atunci, însă, Cristina Musteață este ajutată de asistentele medicale și ajutorii de educatori.

În această vară, la grădinița-creșă nr. 112 au fost reparate două încăperi, iar în septembrie ar urma să fie deschise două grupe de copii, dar educatori pentru acestea nu sunt. O altă problemă, mai ales vara, este lipsa foișoarelor în curtea grădiniței, mai spune directoarea.

Lipsa de angajați în grădinițele capitalei este o problemă mai veche. Șefa Direcției Educație a Primăriei Chișinău, Rodica Guțu, ne-a spus că primarul interimar urmează să propună la ședința din 24 iulie a Consiliului Municipal Chișinău acordarea unui spor salarial de 500 de lei personalului auxiliar din grădinițe. În instituțiile preșcolare din capitală este nevoie de 67 de bucătari, 41 de dădace și 294 de ajutori de educatori.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: