image
Sursa foto: moldtelecom.md

Moldtelecom și USAID vor colabora pentru atragerea investițiilor în producerea energiei regenerabile

Moldtelecom trece la energia verde. Cu suportul USAID, prin intermediul proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (Moldova Energy Security Activity - MESA), compania Moldtelecom își propune să diminueze consumul de energie electrică cu 20%, prin trecerea etapizată la energia regenerabilă.

Un acord de colaborare în acest sens a fost semnat astăzi, 15 mai 2023, de către Directorul general Moldtelecom, Alexandru Ciubuc și Directorul proiectului USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), Armen Arzumanyan. Acordul prevede o serie de activități de asistență tehnică pentru alinierea la standardele europene și pregătirea unui pachet de documente pentru atragerea investitorilor în implementarea unui proiect major de dotare cu panouri fotovoltaice a 270 de locații ale Moldtelecom, cu o suprafață totală de 39 de mii de m2. Măsurile de creștere a eficienței energetice se impun drept răspuns față de scumpirile de energie electrică și vin să accentueze orientarea companiei Moldtelecom și a USAID spre energia verde, protecția mediului și reducerea amprentei de carbon, prin implementarea de sisteme de producere locală a energiei din surse regenerabile.

„În acest an, Moldtelecom celebrează 30 de ani de activitate, de inovații și de grijă față de clienții săi. Cu acest prilej, ne bucură faptul că putem beneficia de asistența USAID pentru a accelera tranziția companiei Moldtelecom spre energia verde. Știm cât de importantă este energia în orice domeniu de afaceri, cu precădere în unul atât de important cum sunt telecomunicațiile, și mai știm că protecția mediul înseamnă grijă față de oameni și viitor. Astfel, Moldtelecom se responsabilizează activ în acest sens și își asumă ca, în anul 2024 să reducem considerabil consumul de energie electrică prin trecerea etapizată la energia generată de panourile fotovoltaice. Am toată încrederea că măsurile asumate ne vor permite să atragem investiții în producerea internă de energie electrică și să eficientizăm resursele energetice astfel încât, în următorii ani, să asigurăm o bună parte a consumului rețelelor fixe și mobile din resurse regenerabile”, a declarat Directorul general Moldtelecom, dl Alexandru Ciubuc.

Pentru implementarea proiectului, Moldtelecom își propune să atragă 10 milioane de dolari, perioada estimativă de recuperare a investiției fiind de circa 6 ani. La moment, consumul anual de energie electrică al companiei este de circa 45 000 MWh. Astfel, în urma implementării primei faze a proiectului (2023-2024), cele 270 de locații modernizate cu panouri fotovoltaice vor genera, estimativ, circa 9000 MWh. Acest indicator va diminua consumul de energie electrică al companiei Moldtelecom din rețelele electrice cu 20%.

La rândul său, directorul proiectului USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), Armen Arzumanyan a salutat efortul companiei Moldtelecom de a valorifica potențialul energetic al țării din surse regenerabile și eficientiza activitatea. „Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA) susține inițiativele ce sprijină diversificarea surselor de aprovizionare cu energie pentru o dezvoltare economică durabilă și care contribuie la protecția mediului”, a menționat dl Arzumanyan în cadrul ceremoniei de semnare a acordului.

Clădirile Moldtelecom, selectate strategic pentru a fi dotate cu panouri fotovoltaice, sunt situate în zonele de centru și sud ale Republicii Moldova. Durata de exploatare a panourilor instalate se preconizează a fi de peste 25 de ani. De menționat că, Moldtelecom a demarat implementarea măsurilor de eficientizare energetică și de trecere treptată la sursele de energie verde în noiembrie 2022, instalând în regim de testare, primele sisteme de panouri fotovoltaice pe o suprafața de 31m2, la stația de telefonie mobila din Mileștii Mici (r. Ialoveni).

Despre MESA:

Proiectul „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (Moldova Energy Security Activity - MESA) este un proiect cu o durată de 4 ani, prin intermediul căruia USAID va investi cel puțin 59 de milioane de dolari în consolidarea și diversificarea sectorului energetic al țării, astfel sporind securitatea energetică pe termen lung și fortificând suveranitatea Republicii Moldova.

moldtelecom.mdmoldtelecom.md
moldtelecom.mdmoldtelecom.md
moldtelecom.mdmoldtelecom.md
moldtelecom.mdmoldtelecom.md

moldtelecom.mdmoldtelecom.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: