image
Sursa foto: jurnal.md

Declin accentuat al economiei regiunii transnistrene: Principala cauză - reducerea livrărilor de gaze de către Gazprom

Economia regiunii transnistrene urmează să se contracte cu circa 18% în 2022 și cu circa 2,5% în 2023, arată prognozele Expert-Grup.

Potrivit experților economici, declinul urmează să fie cauzat preponderent de reducerea cu circa o treime a volumului producției industriale care reprezintă circa 30% din economia regiunii, pe fundalul reducerii temporare a livrărilor de gaze naturale din partea Gazprom și, respectiv, a sistării temporare a livrărilor de energie electrică pe malul drept, dar și reducerea acti vității altor întreprinderi industriale majore.

O altă provocare economică și socială majoră pentru regiune este reducerea înclinației spre consum și investiții, pe fundalul războiului din Ucraina, a crizei energetice și dinamicii economice negative de pe malul drept și din țările vecine.

Potrivit Exper-Grup, comerțul intern și activitatea HoReCa din regiune, care măsoară în mod indirect înclinația populației spre consum, urmează să se reducă cu cel puțin 10% pe fundalul nivelului sporit de incertitudine, a reducerii ratei de ocupare și a veniturilor populației.

Astfel, în 2022, salariul real mediu din regiune urmează să scadă cu circa 3-5%, numărul salariaților – cu circa 11 mii de persoane, iar cererea pentru forță de muncă din partea sectorului real – cu circa 1000 de persoane.

Analiza economică mai arată că apetitul investițional al firmelor este la nivele minime, volumul investițiilor în capital fix fiind estimat să scadă în 2022 cu circa 35%. La rândul său, aceasta va agrava problema competitivității reduse a economiei regiunii, care se bazează pe costul redus al gazului și energiei electrice, și va submina creșterea economică pe termen mediu și lung.

Noutăţile partenerilor

comentarii: