image
Sursa foto: jurnal.md

Președintele Comisiei Pre-Vetting: „Nu văd un motiv să-mi dau demisia”; Cum răspunde acuzațiilor

Președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel, respinge acuzațiile dintr-o investigație jurnalistică precum că ar fi adus prejudicii de milioane de euro în timp ce activa la Curtea Penală Internațională. „Nu văd acest articol ca pe un atac la persoana mea, dar ca pe un atac la munca totală făcută de Comisia Pre-Vetting”, a declarat Herman von Hebel în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV. Totodată, președintele Comisiei Pre-Vetting a precizat: „Nu văd un motiv pentru a-mi da demisia”.

Herman von Hebel a declarat că investigația jurnalistică publicată la Chișinău se bazează pe un articol din 2018 care conține informații necomplete și acuzații nejustificate.

„Dacă tot este scris în acel articol ar fi adevărat, nu m-aș fi aflat aici, niciodată nu m-aș fi considerat potrivit pentru funcția de președinte al Comisiei Pre-Vetting. Evident, doar persoane cu o integritate înaltă pot ocupa astfel de funcții. Acel articol conținea multe informații necorecte. S-a întâmplat în 2013 când am început să lucrez la Curtea Penală Internațională. Știam că lucrurile nu mergeau bine și am sugerat să se facă unele schimbări. Apoi toate acele state care sunt parte la statutul Curții mi-au acordat acest mandat de reorganizare la nivel de grefă. Asta am făcut timp de 18 luni. Întreaga structură a fost practic reorganizată. Sunt foarte multe rapoarte din partea unor auditori externi arată că a fost un rezultat, că tot procesul a fost susținut de președinte, de procurorul curții, de sindicate, de membrii personalului”, a declarat Herman von Hebel

El a precizat că cheltuielile pentru reorganizare au fost în limitele bugetului și a adăugat că nu a crezut relevante detaliile acelui proces de la Curtea Internațională Penală de la Haga pentru cetățenii din Republica Moldova.

„În orice reorganizare sunt nemulțumiri. Ca și în cazul reformei justiției din Moldova. Ceea ce vedem la pre-vetting, întotdeauna o să fie o oarecare critică, este o parte necesară a unui asemenea proces, mai ales când e vorba de oameni care simt că funcția lor ar putea cumva să fie amenințată și ar putea să o piardă. Asta s-a întâmplat atunci, asta se întâmplă acum în Republica Moldova. Nu văd acest articol ca pe o problemă despre ce s-a întâmplat la Curte, dar de ce oamenii din Moldova ar fi interesați de ceea ce s-a întâmplat la Curtea din Haga acum șase, opt, nouă ani în urmă. Nu-l văd ca pe un atac la persoana mea, dar ca pe un atac la munca totală făcută de Comisia Pre-Vetting, la munca comisiilor de vetting și un atac asupra programului guvernării în a asigura o reformă a sistemului judiciar”, a menționat președintele Comisiei Pre-Vetting.

Comisia Pre-Vetting a emis miercuri, 27 martie, o declarație, în care a menționat că acuzațiile în privința lui Herman von Hebel sunt nefondate. Ulterior și fostul președinte al Comisiei juridice, Olesea Stamate, a afirmat că statele care au propus candidații pentru Comisia Pre-Vetting au o expertiză foarte bună în domeniul reformării justiției, iar deputații de la Chișinău au examinat experiența lor profesională.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: