image
Sursa foto: Facebook // Alexandru Cozer

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nu totul e ceea ce pare // VIDEO

Nu totul e ceea ce pare. Este una dintre concluziile cu care am rămas în urma evenimentelor din această săptămână, în urma cărora încă 2 deputați transfugi au rămas fără imunitate și au fost reținuți. Este vorba despre Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovanu, care au fost cumpărați de Șor și puși în slujba sa și a Kremlinului. Despre care noi am vorbit anterior, dar care, acum, într-un final, au fost și probate de către procurori. Lucrurile interesante însă de abia încep. Pentru că Șor, Plahotniuc, și cei care-i dirijează din Rusia continuă să atenteze la electoratul proeuropean și să încerce să tulbure apele pe acest segment. Și să ridice sau consolideze diferite entități politice care să acționeze precum un cal troian.

Este și cazul cetățeanului Mihail Bagas. Care pozează de ani buni pe aici ca etnic ucrainean și care a devenit cunoscut după ce ani la rândul a apărut la posturile de televiziune controlate de Plahotniuc. Joi, Bagas a fost și el reținut și, după cum susține Arina Spătaru, cea care a colaborat cu procurorii în această anchetă, acesta primea direct bani de la Șor și-i îndeplinea indicațiile.

Cam cât de mizerabil trebuie să fii să pozezi în lider al comunității ucrainene de aici, declarativ să condamni crimele Rusiei în Ucraina, iar în același timp să primești bani de la instrumentele rușilor? Dar, după cum bine știți, exemple de acest fel în politica patriei avem cu duiumul.

Un alt aspect extrem de interesant este felul în care reușesc, în continuare, Șor și Plahotniuc să ajungă cu milioanele lor la Chișinău. Bani mai apoi aruncați în stânga și-n dreapta pentru a cumpăra oameni, a finanța așa-zisă presă, a destabiliza țara.

Veronica Drăgălin, șefa Procuraturii Anticorupție, a declarat că există o înregistrare a unei discuții între Șor și o altă persoană, în care fugarul se laudă că își va finanța sateliții prin intermediul unor companii de construcții.

Foarte interesant aspect. Și aici mă întreb și îi întreb și pe procurori, care oare or fi acele companii de construcții? Cumva Ex-Factor, cea care deja figurează în mai multe anchete jurnalistice pentru legături cu Șor și Plahotniuc? Care, spre exemplu, în anii 2018-2019 a cumpărat o serie de active, clădiri, terenuri de la cei doi oligarhi, ce ulterior ar fi fost pasibile sechestrului sau confiscării?

Sau poate se referă la compania Horus? Care construiește ditamai cartierul pe un astfel de teren, cu o suprafață de peste 10 hectare, în zona Gării de Nord? Teren furat de Plahotniuc de la stat, cumpărat de Ex Factor de la el și transmis Horusului pentru construcție?

Nu acuz! Doar întreb. Pentru că, doamnelor și domnilor procurori, atunci când vă apucați de un caz atât de complex, trebuie să mergeți până la capăt. Deoarece și acum exact un an, la fel, s-au făcut percheziții, au fost infiltrați agenți, au fost confiscate sume de bani, arestate personaje din anturajul lui Șor, dar deocamdată nu avem nicio finalitate.

Banii vin, în continuare, după vedem, în proporții colosale. Sunt construite partide noi, racolate alte personaje, iar procesul decurge ca-nainte. De aia este extrem de important ca toată gruparea să fie destructurată. Anchetele să nu se oprească doar la personajele ce stau în față, dar să ajungă și la păpușarii din spate. Nici pe departe nu erau Nesterovschi, Bagas sau Lozovan oamenii de bază ai acestor criminali.

Și-n final, vreau să-I îndemn pe cei care încă se mai gândesc să susțină multitudinea de sateliți ai oligarhilor și rușilor. Voi vedeți cum se aruncă cu milioane în stânga și-n dreapta? Se plătesc deja milioane pentru a racola un simplu primar. Voi vă întrebați măcar pe-o clipă de unde iau bani acești criminali? Și cu ce scop îi cheltuie ei cu atâta nonșalanță? E simplu! Pentru că i-au furat tot de la voi, în proporții de sute de ori mai mari. Și încearcă să se asigure că vor putea fura în continuare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: