image
Sursa foto: flickr.com

Proces absurd pe bani publici: Statul a cumpărat vaccinuri, dar a refuzat să le plătească, iar acum vom plăti și penalități

În anul 2012, Ministerul Sănătății și Agenția Medicamentului au cumpărat vaccinuri contra difteriei, tetanosului și tusei convulsive (DTP), iar Centrul Național de Sănătate Publică le-a distribuit în teritorii și a început imunizarea. Numai că statul a refuzat să plătească pentru loturile primite, scrie portalul sanatate.info. Acum, după șapte ani, din bani publici vom plăti nu doar prețul vaccinurilor, dar și despăgubiri pentru că agentul economic n-a putut intra în posesia banilor atât de mult timp.

Vinamex SRL a declarat în judecată că a încheiat cu Agenția Medicamentului un contract pe data de 29 noiembrie, 2012. Prin contractul semnat se obliga să livreze, în termen de 20 de zile, două loturi de vaccinuri DTP în sumă de aproape 279.000 de lei. Compania a întârziat și a livrat vaccinurile în ianuarie, nu în decembrie, așa cum își asumase obligația prin contract. Vaccinurile au fost primite de Centrul Național de Sănătate Publică, ca și destinatar, și tot atunci le-a repartizat prin raioane pentru imunizarea copiilor.

Vaccinurile au fost recepționate, însă Agenția Medicamentului a întârziat să achite banii pentru ele. Deja la sfârșitul anului 2013, adică la diferența de aproape un an, autoritatea anunța compania farmaceutică despre faptul că bani nu există în vistieria instituției pe motiv că au fost cheltuiți pentru alte necesități „din considerentele sfârșitului anului financiar”. Deja în anul 2014 Vinamex SRL a solicitat Agenției să transfere datoria către aceasta, altfel va fi acționată în judecată și va plăti penalități. Instituțiile statului însă nu s-au grăbit să răspundă, iar Vinamex s-a ținut de cuvânt, mai scrie sanatate.info.

Astfel, în anul 2016 compania a acționat în instanță Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și Centrul Național de Sănătate Publică de la care solicita plata datoriei în sumă de 279.000 de lei, dobândă de întârziere de aproape 82.000 de lei și cheltuielile de judecată în sumă de 10.000 de lei. În total – peste 371.000 de lei.

În judecată, Agenția Medicamentului s-a apărat spunând că a refuzat să mai plătească lotul de vaccinuri, pentru că Vinamex nu a respectat termenele contractului și a livrat bunurile cu aproximativ o lună mai târziu și că, de fapt, Vinamex trebuia să plătească o penalitate în sumă de 13.000 de lei. Și totuși, nici Agenția Medicamentului, nici CNSP n-au solicitat rezilierea contractului, n-au prezentat pretenții privind calitatea vaccinurilor, din contra le-au primit și le-au folosit.

Judecătoria Centru a admis cererea Vinamex și a obligat instituțiile să achite companiei prețul vaccinelor, dobânda de întârziere și cheltuielile de judecată însumă de peste 371.000 de lei. În apel, însă judecătorii le-au dat dreptate celor de la Agenția Medicamentului, CNSP și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, parte atrasă în proces.

Curtea Supremă de Justiție însă a stabilit că agentul economic trebuie să-și primească banii înapoi, iar decizia este irevocabilă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: