image
Sursa foto: jurnaltv.md

Avocații lui Șor invocă „decesul” partidului ca să nu să fie atras la răspundere

Avocații lui Ilan Șor au cerut instanței să se expună dacă fostul partid, care-i purta numele, poate sau nu să fie atras la răspundere juridică. Asta în contextul în care formațiunea politică a fost radiată din registrul de stat al persoanelor juridice.

Cererea a fost formulată astăzi în ședința de judecată în care este inculpată și Marina Tauber. Astfel, instanța trebuie să interpeleze Ministerul Justiției și vină cu o soluție până la ședința următoare.

„Din momentul când persoana juridică este lichidată și radiată din registrul de stat al partidelor, ea nu mai există. În cadrul ședinței de judecată pentru a elucida aceste greșeli procesuale, noi am mers pe poziția să ajutăm instanța de judecată pentru a stabili totuși cine este reprezentantul și cum va fi prezentat Partidul politic Șor în cadrul ședinței de judecată”, a declarat avocatul Aureliu Colenco.

Apărătorul s-a arătat nedumerit și s-a întrebat cine într-un final va fi tras la răspundere în acest dosar, odată ce persoana juridică în acest caz, fostul Partid Șor, nu mai există.

„Radierea din registrul partidelor e tot aceeași ca și decesul unei persoane. Instanța în acest caz trebuie să se expună în privința la încetarea acestui proces în privința Partidului Șor”, a menționat avocatul.

Agenția Servicii Publice a anunțat miercuri, 24 ianuarie, că Partidul Șor, declarat neconstituțional, a fost radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice. Formațiunea politică a fost scoasă în afara legii, prin decizia Înaltei Curți, pe 19 iunie 2023. Hotărârea a fost pronunțată de magistrații constituționali, urmare a sesizării Guvernului Republicii Moldova, în care se menționa că Partidul Șor, prin activitatea sa, a încălcat în repetate rânduri principiile statului de drept și a acționat într-o manieră contrară intereselor naționale ale statului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: