image
Sursa foto: Jurnal.md

EXPERȚI: Greutatea votului Diasporei a fost micşorată de două ori; Soluția - mobilizare masivă a cetăţenilor să revină acasă

Alegătorii din diasporă se vor confrunta cu rânduri şi mai mari la secţiile de votare decât au fost la alegerile prezidenţiale din 2016. Cu toate acestea, moldovenii aflaţi în străinătate au o şansă unică de a influența într-un mod decisiv soarta scrutinului parlamentar din 24 februarie.

Opiniile au fost exprimate aseară la emisiunea „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Expertul în politici publice Ştefan Gligor şi preşedintele Institutului pentru Iniţiative Strategice, Andrei Popov, au atras atenţia că, în urma adoptării sistemului mixt, greutatea votului din diasporă a fost micşorată de două ori.

Asta în situţia în care, la alegerile prezidenţiale din 2016, cetăţenii moldoveni aflați peste hotare s-au mobilizat într-un număr dublu faţă de alte scrutine. O altă piedică pe care o va întâmpina diaspora va fi procedura de vot mult mai anevoioasă decât în 2016, care va crea cozi şi mai mari la secţiile de votare, a notat Andrei Popov.

„E nevoie de substanţial mai mult timp pentru a procesa votul. Omul vine. El semnează o dată pentru buletinul pentru pe liste... O a doua semnătură (şi fiecare buletin se dă contra semnătură) trebuie să o pună pentru buletinul pe uninominal. E valabil şi în ambasade pentru cele trei circumscripţii. A treia semnătură pentru o întrebare din referendum, a patra semnătură pentru a doua întrebare din referendum. Nu o semnătură, dar patru semnături trebuie să pună fiecare om! Deci, fizic timpul de procesare al votului se lungeşte”, a menționat preşedintele Institutului pentru Iniţiative Strategice.

La rândul său, Ştefan Gligor a remarcat că, în republică, votul diasporei are o pondere electorală mai mare decât în străinătate şi din acest motiv este nevoie de o campanie masivă de mobilizare a cetăţenilor care pot reveni acasă.

„Circumstanţa neprevăzută sau oamenii care vin acasă şi votează, ei n-au fost luaţi în calcul. Ei au creat sistemul pentru dispersia ca să câştige candidatul lor cu 20-25 la sută, însă, dacă noi aducem în 27 de circumscripţii 1000 de persoane care nu au fost luate în calcul - pentru că bătălia va fi între şase şi nouă mii de voturi maximum şi se va câştiga circumscripţia - dacă noi reuşim să aducem o valoare adăugată de 1000 de persoane în 27 de circumscripţii, măcar 27 de mii de oameni, care votează cu opoziţia antisistem, aceste alegeri ar putea să fie răsturnate”, spune expertul.

„România este o sursă enormă ca votanţi. Noi avem vreo 100 de mii de oameni care au plecat în România, şi-au făcut afaceri, s-au stabilit cu familii, au trimis copiii la studii. Noi avem un bazin electoral foarte mare la noi, aici, acasă, sub coastă. Noi trebuie să-l valorificăm, noi trebuie să creăm campanii de mobilizare, din România sau Europa de Est, care sunt aproape de Republica Moldova în mod fizic”, a adăugat Ştefan Gligor.

Andrei Popov a remarcat că, în circumscripţia Statele Unite - Canada, unde la alegeri participă de obicei în jur de opt mii de oameni, câştigătorul scrutinului va fi decis la un scor foarte strâns. Potrivit lui, pricipalii concurenţi în această circumscripţie vor fi candidatul Blocului ACUM Platforma DA și PAS, Dumitru Alaiba, şi candidatul independent Valeriu Ghileţchi, deputat al coaliţiei majoritare formate de PD.

„Dumitru Alaiba acum colectează cinstit semnăturile şi aici o altă paralelă - Dumitru Alaiba, un om extrem de notoriu, cel puţin la Chişinău, el iată că în două zile a colectat două sute de semnături. Un oarecare anonim, Andrei Nastas, în suburbia din Chişinău, nitam-nisam, necunoscut de nimeni, un candidat clonă evident, vine şi în câteva zile colectează peste 500 de semnături. Evident este o maşinărie şi faptul că puterea recurge la asemenea matrapazlâcuri, la asemenea tactici şmechereşti, arată cât e de slabă şi cât de tare se teme”, consideră Andrei Popov.

La finalul discuţiei, Ştefan Gligor a atras atenţia că opoziţia autentic proeuropeană din Republica Moldova are o rezervă imensă de un milion de alegători care se află în străinătate, iar aceşti oameni trebuie să fie mobilizaţi ca să influenţeze şi să corecteze lucrurile de acasă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: