image
Sursa foto: dpa

Epoca Merkel se apropie de final; Cine e femeia care i-ar putea lua locul

Cancelarul german, Angela Merkel, urmează să renunţe la şefia partidului de guvernământ, Uniunea Creștin Democrată, iar jurnaliștii de la Deutsche Welle trec în revistă principalele nume care ar putea conduce formațiunea și țara pe viitor.

Annegret Kramp-Karrenbauer, secretarul general al Uniunii, are mari șanse să fie succesoarea lui Merkel.

În vârstă de 55 de ani, Annegret Kramp-Karrenbauer a condus ultimele coaliții de guvernare CDU-SPD și este o apropiată a Angelei Merkel. Un amănunt interesant, Merkel însăși a fost secretar general înainte de a deveni președinte al partidului și cancelar, scrie Digi24.

Annegret Kramp-Karrenbauer susține politica tolerantă a actualului cancelar față de solicitanții de azil și este de părere că dezvoltarea economică nu poate lăsa pe nimeni în urmă.

Printre posibilii succesori ai Angelei Merkel vehiculați de Deutsche Welle se mai numără Ursula von der Leyen, prima femeie ministru al Apărării, Julia Klöckner, în prezent ministru al agriculturii, Jens Spahn, considerat la 38 de ani cel mai tânăr uzurpator al cancelarului, și Volker Bouffier, premierul landului Hessa.

În cărți pentru șefia partidului este, potrivit Bild, și Friedrich Merz, fosul lider al grupului parlamentar CDU/CSU și fos membru al Parlamentului European.

Angela Merkel conduce de 18 ani la Uniunea Creştin Democrată, iar anul trecut a obţinut, e drept, cu greu, cel de-al patrulea mandat de cancelar, fiind după mentorul ei, Helmut Kohl, al doilea cel mai longeviv cancelar al Germaniei.

Este o decizie care vine după rezultatele slabe înregistrate de partidul său în alegerile locale. Chiar ieri, Uniunea Creştin-Democrată a pierdut aproape 10% din voturi, la alegerile regionale din landul Hessa, faţă de acum 4 ani.

Asta după ce, acum două săptămâni, aliaţii bavarezi ai cancelarului german au pierdut majoritatea absolută pe care o deţineau de mai multe decenii în parlamentul de la Munchen.

Presa germană scrie că Angela Merkel va rămâne cancelar până la finalul acestui mandat, dar, cel mai probabil, nu va mai candida pentru un al cincelea mandat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: