image
Sursa foto: france24.com

Maia Sandu, la Summitul Consiliului Europei: „Democrația este în declin în fiecare regiune a lumii, dar nu și în țara mea”

În ultimii doi ani, Republica Moldova și-a îmbunătățit considerabil poziționarea în clasamentele internaționale, iar cea mai sigură cale de a ne consolida democrația și menține libertatea este aderarea la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, la Summitul Consiliului Europei, desfășurat în acest an în Islanda.

„Democrația este în declin în fiecare regiune a lumii, dar nu și în țara mea, Republica Moldova. În ultimii doi ani am muncit asiduu pentru a reduce influența oligarhilor în politică, economie și mass-media. Am început să curățăm un sistem de justiție corupt. Fără îndoială, avem încă mult de lucru, dar îmbunătățirea poziționării noastre în clasamentele internaționale reprezintă o dovadă a eforturilor și a hotărârii noastre politice de a ne consolida democrația”, a declarat Maia Sandu, în fața liderilor europeni.

Șefa statului a enumerat clasamentele internaționale în care Republica Moldova a avansat:

- În Indexul Libertăţii Presei, publicat de ,,Reporters Without Borders”, Moldova a urcat 61 de poziţii în doar doi ani: de la 89 la 28, din totalul celor 180 de ţări.

- Pe Indexul statului de drept al ,,World Justice Project” am avansat cu 14 poziții din 2020.

- În ceea ce privește percepția corupției, măsurată de ,,Transparency International”, ne-am îmbunătățit clasarea cu 24 de poziții în ultimii doi ani. În ceea ce privește egalitatea de gen, astăzi suntem pe locul 16 iar, în ceea ce privește indicii de democrație în general, ne-am ameliorat poziția inclusiv anul trecut.

- Pe ,,Moneyval”, al Consiliului Europei, am fost promovați la „în mare parte conformi” față de fostul statut,„conformi parțial”.

„Aș dori să mulțumesc Consiliului Europei, un partener de lungă durată, care lucrează împreună cu noi la consolidarea democrației Republicii Moldova. Acolo unde există voință politică, se întâmplă schimbarea. Democrațiile se maturizează. Societățile devin mai rezistente. Dar în fața provocărilor actuale, pentru ca democrația să supraviețuiască și să înflorească în țara mea, acest lucru nu este suficient”, a mai spus președinta.

Maia Sandu a punctat că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a zguduit întregul continent european și deși nimic nu se compară cu distrugerile suferite de Ucraina, și Republica Moldova simte undele de șoc ale războiului de lângă granița noastră.

„Suntem victimele metodelor hibride susținute de către Rusia, concepute pentru a ne destabiliza democrația. Agresiunea declanșată de Rusia împotriva Ucrainei a afectat securitatea noastră națională și ne-a creat un mediu incert. Cetățenii și antreprenorii noștri continuă să se lupte cu repercusiunile economice ale creșterii prețurilor la energie și ale perturbării rutelor comerciale. Pentru ca democrația să aibă o șansă, economia noastră trebuie să se dezvolte. Dezinformarea și propaganda Rusiei trebuie dezarmate pentru ca democrația noastră să aibă o șansă. Am ținut piept împotriva eforturilor de destabilizare ale Rusiei și vom continua să facem acest lucru”, a mai spus șefa statului.

Maia Sandu a mai adăugat că democrația noastră este susținută de o voință politică puternică, dar nu poate rezista singură în fața amplorii provocărilor cu care ne confruntăm în prezent.

„Rusia va continua să fie o sursă de instabilitate pentru regiune pentru anii următori. Cel mai bun mod de a ne consolida democrația și libertatea îl reprezintă aderarea la Uniunea Europeană. (...) Este timpul să spunem tare și clar că nimeni nu este mai presus de lege. Moldova se înscrie în Registrul daunelor cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia. Continuăm să ajutăm Ucraina, să ajutăm în continuare Moldova, pentru ca împreună să continuăm să ne apărăm democrațiile și valorile europene pe care le-am ales ca prezent și viitor”, a punctat Maia Sandu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: