image
Sursa foto: captură video

În Hâncești, câteva familii trăiesc într-un bloc gata să cadă; Primarul orașului: „Această casă urmează să fie demolată''

Rămâne incertă soarta familiilor care locuiesc într-un bloc avariat din orașul Hâncești. Deși au trecut mai bine de trei săptămâni de când autoritățile au dispus evacuarea tuturor locatarilor, până acum doar șase familii au părăsit locuințele. Casa reprezintă pericol după ce fundamentul a fost afectat de inundații.

Unii locatari au spus că ezită să-și părăsească apartamentele pentru că nu au unde pleca, iar pe alții i-am surprins cu bagajele făcute. Primarul spune că așteaptă expertiza specialiștilor pentru a lua o decizie în privința locatarilor. Între timp, fisurile din pereți se adâncesc, iar pericolul crește pe zi ce trece.

Blocul cu trei etaje, situat pe strada Mihalcea Hâncu din Hâncești, este grav avariat. De mai bine de o lună, zeci de familii dorm acolo cu frica în sân. Pericolul ca o parte a blocului să se prăbușească este aproape iminent. Zilnic, fisurile din pereți și din tavan se adâncesc.

"Strâng plapumele. Unul l-am strâns și este sub scaun, iar acesta va fi pentru soția mea. Dar dacă în acest timp casa se va dărâma, totul se va pierde", a spus Victor Mironov, locatar.

Apartamentul familiei Mironov este situat la etajul trei al blocului avariat și este unul dintre cele mai afectate locuințe. Pentru a rămâne în siguranță, ei se mută într-un cămin studențesc.

"Ne-au dat o cameră în cămin. Se poate întâmpla să cadă ceva peste noi noaptea, de aceea, până vor anunța decizia dacă vor demola sau nu blocul. Din care cauză nu știm. Se presupune că era apă pe sub casă.

Pământul era ud și blocul s-a înclinat, de aceea jumătate de casă se ruinează, iar alta este bună. Dar dacă îl vor demola, ce să facem atunci? Eu nu am nici frați, nici surori, nici copii, pe nimeni nu avem. Eu nu pot merge și nici soția, cine îmi va purta de grijă", a mai adăugat bărbatul.

Pe Elena Sârbu am surprins-o în timp ce își aduna ultimele lucruri pentru a se muta într-un apartament social din satul Logănești, oferit de primărie. Cu greu se desparte de casa unde a trăit mai bine de 20 de ani.

"Se întâmplă un lucru foarte periculos pentru viața mea. E o bombă cu o explozie foarte lentă. O grămadă de pământ am scos. Aici este ieșirea afară pe acoperiș printre aceste două fisuri. Mi-i totuna unde mă mut, important să am acoperiș deasupra capului și să am unde ierna, până vom hotărî întrebarea. Se întâmplă cazuri multe în viața omului și dacă vom boci la orice întâmplare, nu mai ai sănătate", a spus Elena.

O altă locatară ne-a spus că are în îngrijire doi copii. Deși își face griji pentru siguranța lor, Tamara Zaițeva spune că nu are unde să se mute și așteaptă rezultatele expertizei.

"Nu ne-am mutat. Jumătate sunt pornită jumătate stau. Nu avem unde, unde să ne ducem? Vom mai aștepta rezultatele pe 17 septembrie și apoi vom vedea ce va fi. - Până atunci nu aveți de gând să vă duceți din casă? - Cu copiii nici nu am unde să mă duc. - Locuiți singură aici? - Cu doi copii unul șase ani, pregătire de școală acum și o fetiță de clasa a patra.S-a luat decizia că la mine este mai bine, nu este atât de grav. Încă se mai poate de trăit, dar mi-e frică", a menționat Tamara Zaițeva.

Primele fisuri în pereții casei au apărut la începutul lunii august, iar locatarii spun că atunci au alertat autoritățile.

"Au fost experți la fața locului și au spus că undeva la noi, curge apă pe sub bloc și ne-au rugat, ca locatari, să depistăm. Am depistat la colț acolo, o țeavă, unde curgea apa încet și presupunem că a afectat fundamentul casei. Un an și patru luni în urmă, un antreprenor a făcut expertiza pământului și presupunem că atunci a fost atinsă țeava, dar experții vor spune care este situația.", a spus un alt locatar.

Unii locatari vor sta în căminele oferite de primărie până vor fi gata rezultatele expertizei efectuate de Inspecția de Stat în Construcții. Atunci va fi luată decizia dacă oamenii mai pot locui în acel bloc sau trebuie evacuați.

""Ultima comisie care a fost vineri a fost convenit ca șase apartamente a scării de mijloc să fie urgent evacuate, dintre care trei au plecat la rude, două la școala profesională și un apartament care acum îl vedeți că se evacuează într-o locuință socială din Logănești care se află la o distanță de 8 km de Hâncești. Nu sunt expert, dar această casă viitor nu mai are, ea urmează să fie demolată", a declarat Alexandru Botnari, primarul orașului Hâncești.

Potrivit primarului, rezultatele expertizei vor fi făcute publice pe 17 septembrie, iar subiectul urmează a fi abordat la următoarea ședință a Guvernului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: