De notat că și Cozmin Gușă, unul dintre asociații lui Robertson în România, a lucrat pentru Plahotniuc, fiind considerat omul care a făcut legătura, în 2010, între oligarhul moldovean și omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu la preluarea Publika Tv. Traian Băsescu l-a acuzat recent că, împreună cu analistul Dan Dungaciu, ”a mâncat bine din mâna lui Plahotniuc”. Întrebat de G4Media.ro dacă a lucrat împreună cu Robertson la consilierea lui Plahotniuc, Gușă a răspuns: ”Mă plictisește agitația ta, documentează-te singur. Și când ai întrebări serioase, caută-mă”.

”Precum știti, existența unui contract cu o companie a domnului Plahotniuc este o chestiune publică. Totuși, detalii pe care le solicitați sunt confidențiale”, ne-a transmis Mark Robertson, președintele Potomac Global Advisors, LLC. Acordul a fost înregistrat în data 8 iunie 2012 și apare în baza de date a Departamentului de Justiţie, creată în baza Legii privind înregistrarea agenţilor străini (Foreign Agents Registration Act – FARA), scrie g4media.ro

Presa din Republica Moldova a scris în august 2017 că, prin acordul încheiat între Robertson și Plahotniuc, compania americană urma să-i acorde sprijin logistic liderului moldovean în vederea  participării la International Leaders Forum (Forumul Internaţional al Liderilor), organizat de Institutul Naţional Democrat, în colaborare cu Convenţia Naţională Democrată din Charlotte, în septembrie 2012.

Potomac Global Advisors, LLC se angaja să acorde asistenţă în organizarea unor întâlniri bilaterale cu oficialităţi de la Casa Albă, Departamentul de Stat, Departamentul de Comerţ, Senatul şi Camera Reprezentanţilor din SUA. Una dintre chestiunile ce urma  a fi abordată în discuţiile cu oficialii americani era problema eliminării unor restricţii comerciale pentru Republica Moldova.

Cam în aceeași perioadă, partenerul de azi al lui Robertson în România, Cozmin Gușă, era și el activ la Chișinău. Potrivit unui profil realizat de Radio Europa Liberă, cel care s-a ocupat de imaginea lui Plahotniuc în 2010 a fost Cozmin Gusa, fost deputat PD, fost secretar general al PSD, fost partener şi angajat al omului de afaceri român Sorin Ovidiu Vântu. Guşă a intermediat relaţia lui Plahoniuc cu Vântu la preluarea Publika TV şi l-a secondat în interviuri atunci când nu era mulţumit de prestaţia clientului său, după cum reiese din declaraţiile jurnalistului român Dragoş Nedelcu, partener al lui Vântu în proiectele din Republica Moldova.

Atacul lui Traian Băsescu. Fostul preşedinte a lansat, pe 17 aprilie, un atac dur la adresa triadei Dan Duganciu – Cozmin Guşă – Vladimir Plahotniuc. Dungaciu afirmase că partidul al cărui preşedinte onorific este Băsescu ar fi “partid marionetă” inventat de Plahotniuc pentru a rupe din voturile unioniştilor, iar declaraţiile de unire semnate de peste 150 de consilii locale din Republica Moldova ar fi “manipulare”.

”Şi încă ceva, Dungaciule: eu nu-l cunosc pe Plahotniuc, dar stăpânii tăi, proprietari de televiziune cu guşe, care te televizează cu toate inepţiile pe care le debitezi ca analist politic, au mâncat bine din mâna lui Plahotniuc. Ce zici?”, a declarat Băsescu.

G4Media.ro a dezvăluit recent că Mark J. Robertson, președinte al companiei de consultanță financiară Potomac Global Advisors, care a anunțat că vrea să investească 50 de milioane de dolari în presa din România, are un partener de afaceri rus, care apără interesele Federației Ruse în plan internațional. Pe de altă parte, Robertson a postat pe pagina de Facebook, în aprilie 2011, poze cu el alături de Nicolae Dumitru, zis Niro, de la ceea ce pare a fi un proiect de afaceri comun. Compania din România care va gestiona bugetul fondului de investiții anunțat de compania lui Robertson îi va avea acționari, printre alții, pe Cozmin Gușă, patronul Realitatea TV.

Compania americană ce va fi folosită ca vehicul financiar pentru un plan de a investi 50 de milioane de dolari în presa din România a fost înființată luna aceasta și ar avea fondurile asigurate, deși nu toți investitorii au aderat încă, pe hârtie, la acest fond, a spus Cozmin Gușă. ”Cum a ajuns Mark Robertson legat de România? Tatăl lui, care a fost consilier pentru mai mulți președinți republicani, a avut o sarcină de relaționare cu regimurile comuniste din Tratatul de la Varșovia. Era intenția americanilor de a comunica, totuși, cu genul de regimuri din regiune, inclusiv cu regimul Ceaușescu”, a mai spus patronul de la Realitatea TV.

documentdocument