image
Sursa foto: RFE/RL

Asasinarea lui Horjan: Tânărul spre care indică Tiraspolul NU era în țară; „Insistența lor pe o singură pistă dă de bănuit”

Andrei Duminică, tânărul pe care autoritățile din regiunea transnistreană l-au declarat suspect de asasinarea lui Oleg Horjan, nu se afla în țară în momentul crimei. Informația a fost confirmată de vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, după audierile desfășurate astăzi la Parlament cu participarea vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a reprezentanților Poliției, ai SIS, ai PG și ai Biroului de Reintegrare.

„Informația că acest tânăr se afla în afara țării în momentul omorului s-a confirmat. Dumnealui nu era în R. Moldova în acea perioadă, nici în dreapta, nici în stânga Nistrului. Iar insistența cu care se promovează anumite versiuni trebuie să ne dea de bănuit. Or, într-un asemenea caz trebuiesc investigate mai multe versiuni. Insistența pe o anumită versiune trădează un anumit interes. Îndemn presa și cetățenii să trateze acest caz, ca și toate cazurile, de fapt, sub aspect critic. Nu tot ce se promovează în spațiul public e adevăr. Când se încearcă promovarea unei singure piste, asta dă de bănuit”, a declarat Mihai Popșoi, după audieri.

Vicespeakerul a mai precizat că, în cazul în care vor apărea noi informații, vor fi organizate audieri repetate.

Corpul lui Oleg Horjan a fost găsit luni, la ora 11:30, în casa sa din satul Sucleea.

Oleg Horjan a fost eliberat din detenție la finele lunii decembrie 2022. Horjan a stat patru ani într-o închisoare a regimului separatist, fiind condamnat la patru ani și șase luni pentru organizarea unui miting pașnic în centrul Tiraspolului, în ziua de 6 iunie 2018, împotriva actualei pretinse puteri.

Biroul pentru politici de reintegrare a sesizat instituțiile naționale de aplicare a legii în vederea investigării cazului în conformitate cu legislația Republicii Moldova și a propus crearea unei comisii de anchetă neutre, sub auspiciile Misiunii OSCE, care să se deplaseze la fața locului pentru o cercetare independentă a circumstanțelor acestei fapte tragice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: