image
Sursa foto: telegraph.co.uk

Aviația rusă pierde tot mai multe avioane în Ucraina și rămâne incapabilă să asigure superioritatea aeriană

Incapacitatea Rusiei de a-și asigura superioritatea aeriană deasupra Ucrainei rămâne unul dintre cei mai importanți factori ai vulnerabilităților demonstrate de armata rusă în războiul din Ucraina. Până în prezent, în cele aproape 7 luni de conflict, rușii au pierdut 55 de avioane de luptă, dintre care patru doar în ultimele zece zile, conform unei analize a ministerului britanic al Apărării, transmite Digi24.

„Rusia a pierdut, cel mai probabil, cel puțin patru avioane de luptă în Ucraina în ultimele 10 zile”, se arată în analiza ministerului britanic al Apărării. Astfel, de la începutul războiului, aviația rusă a pierdut 55 de astfel de aparate, conform estimărilor britanice.

Pierderile mari din ultimele zile ar putea fi o dovadă că Forțele Aeriene Ruse sunt dispuse să-și asume riscuri mai mari, în încercarea de a asigura sprijin aerian apropiat forțelor terestre ruse aflate sub presiune avansului trupelor ucrainene.

„Piloții ruși au un nivel scăzut de conștientizare a situației operaționale; este foarte probabil ca anumite avioane să fi rătăcit deasupra teritoriului inamic (ucrainean) și să fi nimerit în zone cu o apărare antiaeriană densă, în condițiile în care linia frontului se schimbă rapid”, spun britanicii.

Concomitent, războiul pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei de mai bine o jumătate de an a devenit imposibil de ignorat în orașul Belgorod, în sudul Rusiei, la câțiva kilometri de graniță, scrie The Guardian.

Soldații ruși care se retrag din calea contra-ofensivei ucrainene au umplut, acum, străzile orașului, iar sirenele aeriene se aud de câteva ori pe zi. Orașul este plin de refugiați, iar la graniță, militarii ruși și cei ucraineni se află la distanță mică unii de ceilalți.

Oficialii de la Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagon și agențiile americane de informații par mai îngrijorați ca niciodată că Vladimir Putin, pentru a compensa retragerea sa umilitoare din Harkov, ar putea face o mișcare prin care ar escalada conflictul armat declanșat în Ucraina. Ei nu știu, însă, ce formă ar putea lua această escaladare, dar fac mai multe scenarii, printre care posibilitatea de a ataca centrele de aprovizionare a armatei ucrainene situate în afara granițelor, în țări precum Polonia și România, scrie „The New York Times”.

Unii oficiali și-au exprimat îngrijorarea că Putin, care, pe de altă parte, este supus unei presiuni în creștere pe plan intern, ar putea detona o armă nucleară tactică - poate într-o explozie demonstrativă în Marea Neagră sau în Oceanul Arctic sau pe teritoriul ucrainean, dar nu există nicio dovadă că el deplasează aceste arme sau că pregătește un astfel de atac, spun oficialii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: