Partidul Finlandezilor, de extremă dreapta, condus de europarlamentarul Jussi Halla-aho, a înregistrat o creştere a intenţiilor de vot în ultimele luni, ca urmare a campaniei anti-imigraţie prin care i-a îndemnat pe cetăţeni să „voteze pentru graniţe”.

Partidul Social Demicrat, condus de Antti Rinne, conduce în sondaje, cu 19% din intenţiile de vot. Acest partid a dus o campanie îndreptată împotriva măsurilor de austeritate implementate de premierul Juha Sipila (Partidul de Centru) şi de ministrul său de Finanţe, Petteri Orpo.

Potrivit estimărilor, niciun partid nu va obţine mai mult de 20 de procente. În acest caz, negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare vor fi foarte dificile, mai ales în condiţiile în care marile partide s-au declarat rezervate faţă de ideea de a forma o coaliţie cu Partidul Finlandezilor, formaţiune care a migrat puternic spre dreapta după ce Halla-alo a devenit preşedintele acesteia, în 2017.

Imigraţia a devenit o temă majoră de campanie în ultima perioadă, cu toate că Finlanda este una dintre cele mai omogene ţări europene din punct de vedere etnic, imigranţii reprezentând doar 6,6% din populaţie. În ianuarie, în urma unui scandal iscat în jurul unor abuzuri sexuale comise de bărbaţi străini, popularitatea Partidului Finlandezilor a început să crească, după ce formaţiunea a promis că va reduce drastic imigraţia şi va înăspri condiţiile de acordare a azilului, scrie mediafax.ro.

Secţiile de votare se deschid la ora locală 9:00 (9:00, ora României) şi se închid la ora 20:00.