image
Sursa foto: HSU TSUN-HSU/AFP via Getty Images

China, amplă acțiune de dezinformare în Taiwan: „Carne otrăvită” din SUA și colectări de sânge chinez pentru arme biologice

China a declanșat o amplă acțiune de dezinformare, în preajma alegerilor din Taiwan. Locuitorii insulei sunt bombardați cu informații false privind presupuse importuri de “carne otrăvită” din SUA și colectări de sânge chinez pentru fabricarea unor arme biologice de către americani.

BBC arată că, înaintea alegerilor parlamentare și prezidențiale din această sâmbătă, alegătorii taiwanezi sunt bombardați cu două tipuri de mesaje, unele menite să le slăbească încrederea că SUA ar apăra insula în cazul unei invazii, iar altele cu teorii ale conspirației care pot părea puerile, dar care sunt destul de eficiente: de câteva săptămâni circulă zvonuri că taiwanezii primesc carne de porc “otrăvită”, importată din SUA, sau că guvernul taiwanez recoltează în secret sânge de la cetățeni săi pentru a-l furniza americanilor, care ar lucra o armă biologică ce i-ar afecta doar pe chinezi, nu și pe caucazieni, scrie Biziday.

“Deși ambele zvonuri au fost dezmințite, acest tip de poceste a înflorit în Taiwan, înaintea alegerilor prezidențiale și legislative de sâmbătă”, arată BBC, care scrie că guvernul chinez depune eforturi pentru a “pune SUA într-o lumină proastă” și pentru a o zugrăvi în ochii taiwanezilor ca fiind o superputere nedemnă de încredere.

“Pentru China, aceasta este o bătălie pentru opinia publică. Să convingi pe toată lumea că China este o țară mai bună este mai dificil, dar să convingi pe toată lumea că SUA este o putere cu probleme este relativ mai ușor“, arată un expert în dezinformare. Specialiștii explică faptul că ceea ce urmăresc chinezii este să îi convingă pe taiwanezi că “SUA nu vor sprijini Taiwanul sau îl vor abandona dacă va exista un război sau dacă situația nu este avantajoasă pentru SUA“. De asemenea, vânzarea de arme americane către Taiwan a fost prezentată ca fiind o “înșelăciune, pentru că armele americane nu ar fi performante”.

Pentru a combate acest tip de dezinformare, guvernul taiwanez desfășoară campanii de educare a publicului și a înființat canale de raportare și chiar chatboți care semnalează știrile false. În perioada premergătoare ultimelor alegeri, în 2020, Taiwanul a trăit o experiență similară, dar, mai arată BBC, de atunci peisajul politic s-a schimbat. Pe de o parte tensiunile cu China au crescut, iar încrederea în SUA este din ce în ce mai redusă. Sondajele de opinie arată că taiwanezi încă au mai multă încredere în americani decât în chinezi, însă procentul celor care au încredere în SUA a scăzut de la 45%, în 2021, la 34%, toamna trecută.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: