image
Sursa foto: IPN

Cauza penală pe numele lui Chiril Lucinschi a fost reluată la Curtea de Apel

După aproximativ două luni, cauza penală pe numele lui Chiril Lucinschi a fost reluată la Curtea de Apel. Avocații fostului deputat au solicitat judecătorilor ca dosarul clientului lor să fie examinat împreună cu cel al lui Ilan Șor. Apărătorii susțin că doar în așa caz vor putea demonstra nevinovăția lui Lucinschi. Procurorul a pledat pentru respingerea cererii.

Ședința de judecată a început cu examinarea a două cereri depuse de Chiril Lucinschi cu privire la revocarea măsurii preventive, dar și solicitarea de a i se permite să părăsească Republica Moldova.

Ulterior, avocații lui Lucinschi au cerut examinarea dosarului fostului deputat împreună cu cel al lui Ilan Șor, care este examinat la Curtea de Apel Cahul. Judecătorii au deliberat pe loc și au decis să respingă solicitarea. Procurorul de caz a fost de aceeași părere.

Fostul deputat afirmă însă că decizia instanței demonstrează faptul că el nu are nicio legătură cu banii spălați de Șor: „Noi am încercat să probăm faptul că nu avem nicio legătură cu ceea ce se examinează astăzi în dosarul lui Șor, însă nu am fost ascultați. Astăzi prin respingerea cererii noastre de a conexa ambele dosare în unul. Instanța și procurorii înșiși au confirmat faptul că eu absolut nu am nicio legătură cu infracțiunea care se examinează în dosarul lui Șor. Declarația de independență care a ars în Parlament în 2009 a fost păzită mai puțin, decât sentința lui Șor”

Și avocații fostului deputat îi contrazic pe acuzatori și judecători.

„Dacă nu este stabilit că Șor a săvârșit infracțiune, înseamnă că totul e cusut cu ață albă , ceea ce spun procurorii că au spălat banii furați de către Șor. Pentru ca să-i speli, trebuie mai întâi să fie furați, dobândiți pe cale ilicită și după aceea poți să învinuiești pe cineva și să-l condamni. De aceea, fiind legate nemijlocit, una fără alta nu poate să existe, de aceea și am cerut”, a menţionat apărătorul Gheorghe Ulianovschi.

„Atât Procuratura Anticorupție, cât și instanța de fond, acum nu pot să zic de instanța de apel, învăluie într-un mister această cauză penală intenționat. Pentru ca să nu se poată apăra și al doilea motiv, eu consider că, de fapt, într-adevăr nu sunt probe și nu pot să-și susțină poziția de acuzare”, a adăugat avocata Corina Stratan

Precizăm că, în aprilie curent, fostul deputat a fost condamnat la cinci ani și jumătate. Acesta se va afla în libertate până la pronunțarea unei sentințe definitive. Chiril Lucinschi a fost reținut de CNA în ziua de 25 mai trecut drept figurant în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Fostul deputat respinge acuzațiile și afirmă că dosarul a fost intentat din cauza activității sale politice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: