image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Fiscul, sute de cumpărături sub anonimat: Doar puțin peste 40 la sută dintre comercianți au eliberat bonuri fiscale

Angajații Serviciului Fiscal de Stat monitorizează respectarea de către contribuabili a utilizării echipamentelor de casă și de control. În perioada 1-21 august, au avut 38 ieșiri în teritoriu inclusiv și în sectoarele mun. Chișinău, fiind efectuate 485 cumpărături sub anonimat.

Ca rezultat s-a constatat că doar 200 agenți economici sau 41,2 la sută au eliberat bonuri fiscale.

Cele mai multe cazuri de neeliberare a bonului fiscal au fost identificate în mun. Chișinău și raioanele: Ștefan-Vodă, Telenești, Vulcănești, Cahul, Șoldănești, Rezina, Călărași, Fălești, Florești, Soroca, Comrat, Criuleni, Râșcani, Strășeni, Orhei, Hâncești și Nisporeni.

Printre neregulile depistate se numără desfășurarea activității în lipsa ECC; desfășurarea activității de comerț, fără a înregistra o formă juridică de organizare; nefuncționalitatea ECC din diverse motive; eliberarea notelor de plată, în schimbul bonurilor fiscale; indicarea altor adrese în bonurile fiscale, decât cele unde se desfășoară activitatea; activarea în baza patentei de întreprinzător contrar prevederilor legale;eliberarea bonurilor fiscale selectiv, doar la persoane necunoscute și la cumpărături de sume mici.

Serviciul Fiscal de Statanunță că va continua să monitorizeze contribuabilii respectivi prin analiza indicatorilor înregistrați de către aceștia, cu aplicarea măsurilor de conformare voluntară/forțată care se impun după caz.

De asemenea, acțiunea privind efectuarea cumpărăturilor sub anonimat va continua, iar în domeniile cu risc sporit precum HORECA, reparații auto și altele vor fi aplicate inclusiv măsuri de conformare forțată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: