image
Sursa foto: gruiadufaut.com

Forța Fermierilor: Codul Funciar permite străinilor să dețină terenuri

Asociația Forța Fermierilor solicită autorităților organizarea urgentă a dezbaterilor publice privind proiectul noului Cod Funciar.

„Acest document strategic a trecut etapa de avizare și în scurt timp urmează a fi înaintat Guvernului spre aprobare. Proiectul în redacția publicată deschide ușa pentru companiile cu capital străin să dețină terenurile agricole în proprietate, lucru care a stârnit nemulțumiri enorme în primul rând la populația din zonele rurale”, susțin membrii Asociației Forța Fermierilor.

„În același timp, proiectul descrie foarte vag procedura de consolidare a terenurilor agricole, atât sub aspectul juridic, cât și pe plan tehnic. Nu sunt prevăzute anumite facilități pentru participanții în consolidare, chiar dacă procesul respectiv este foarte costisitor. Rămâne foarte mult loc pentru interpretarea anumitor acțiuni procedurale.

În acest context, ținând cont de importanța constituției funciare și interesul sporit al societății, organizația noastră consideră imperios necesar ca Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare să organizeze cât mai rapid ședința publică pe proiectul Codului Funciar”, se mai arată în mesajul asociației de agricultori.

De partea cealaltă, autoritățile neagă că noul Cod Funciar va permite vânzarea terenurilor agricole cetățenilor străini.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a calificat declarațiile asociației „Forța Fermierilor” ca fiind o „interpretare eronată a normelor ce țin de vânzarea terenurilor agricole cetățenilor străini”. Potrivit instituției, articolul 21 din proiectul Codului funciar prevede expres că „persoanele fizice și juridice străine nu pot dobândi drept de proprietate asupra terenurilor cu destinaţie agricolă sau din fondul forestier”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: