image
Sursa foto: ceccarbusinessmagazine.ro

Peste 17 mii de elevi din şcolile din Chişinău au plecat în afara ţării în ultimii 11ani

În perioada 2008-2019, din sistemul educaţional din municipiu Chişinău au plecat peste hotare, împreună cu familia, 17.318 copii. Această cifră constituie echivalentul a cel puţin 20 de instituţii de învăţământ.

Doar în opt luni ale anului curent, din municipiu au plecat peste hotarele țării 1.468 de elevi, comparativ cu 907 elevi, pe parcursul anului 2009. Datele au fost prezentate la Forumul cadrelor didactice din municipiul Chișinău, desfășurat de către Direcția generală educație, tineret și sport, transmite IPN.

„Numărul de elevi care pleacă peste hotare a atins cote alarmante și impune implicarea tuturor factorilor decizionali în identificarea soluțiilor de diminuare a exodului populației”, a declarat şefa DGETS, Rodica Guțu.

„Lipsa actului normativ care ar reglementa procesul de exmatriculare, retragere a dosarelor elevilor şi reînmatricularea acestora în cazul întoarcerii lor este o problemă. O altă problemă este lipsa instrumentariului de înmatriculare a elevilor revniţi de peste hotare şi a celor care au obţinut cetăţenia Republicii Moldova sau a celor care au statut de refugiat. În cazul ultimilor, aceştia nu cunosc nici limba de stat”, a notat Rodica Guţu.

Șefa DGETS a precizat că vor interveni cu propuneri de soluţionare a problemei în urma unei analize ample a situaţiei şcolare a elevilor reveniţi de peste hotare, care posibil va impune revizuirea regulamentului de funcţionare a centrului de studiere a limbii române pentur alolingvi din subordine.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: