image
Sursa foto: nasa.gov

Un nou asteroid, cel mai mare descoperit în aproape un deceniu: Cât de periculos este „Planet-Killer”

Piatra spațială masivă a fost ascunsă de strălucirea Soarelui până acum. Astronomii au descoperit trei noi asteroizi aproape de Pământ, ascunși în strălucirea Soarelui, inclusiv cel mai mare asteroid „potențial periculos” descoperit în opt ani.

Datorită Observatorului Inter-American Cerro Tololo, descoperirea se adaugă obiectelor cunoscute din apropierea Pământului, în special cele care stau între orbita Pământului și Venus. Asteroidul, cunoscut sub numele de 2022 AP7, are o lățime de 1,5 kilometri și orbita lui o traversează pe cea a Pământului.

Studierea acestei regiuni este dificilă din cauza luminozității Soarelui, așadar campaniile de observație au loc doar în scurta fereastră de zece minute după apus și înainte de răsărit. Acest lucru a dus la descoperirea, anul trecut, a asteroidului 2021 PH27, cel mai apropiat corp cunoscut de Soare, care este, de asemenea, mai lat de un kilometru, dar, din fericire, nu se apropie niciodată de noi. Un al treilea obiect intrigant a fost numit 2021 LJ4 și este puțin mai mic.

„Sondajul nostru în amurg cercetează zona din orbitele Pământului și Venus, pentru asteroizi. Până acum am găsit doi asteroizi mari aproape de Pământ, cu o lungime de aproximativ un kilometru, o dimensiune pe care o numim ucigașă de planete”, a declarat Scott S. Sheppard, astronom la Laboratorul Pământului și Planetelor de la Instituția Carnegie pentru Știință, într-un comunicat.

Obiectele potențial periculoase sunt rocile spațiale din apropierea Pământului – asteroizi sau comete – care au orbite care se apropie de Pământ și au o dimensiune care ar provoca daune semnificative dacă ne lovesc. Când au un kilometru sau mai mult, sunt considerate „ucigașe de planete”, scrie Playtech.ro.

„Probabil că au rămas doar câteva cu dimensiuni similare de găsit, iar acești asteroizi mari nedescoperiți au probabil orbite care îi mențin în interiorul orbitelor Pământului și Venus de cele mai multe ori. Doar aproximativ 25 de asteroizi cu orbite complet pe orbita Pământului au fost descoperiți până în prezent, din cauza dificultății de a observa în apropierea strălucirii Soarelui”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: