image
Sursa foto: jurnaltv.md

Romanul „Spinoza. Capricii”, de Val Butnaru, lansat la Chișinău; „Depășește toate formulele precedente ale prozei” // VIDEO

Val Butnaru și-a lansat astăzi romanul ”Spinoza. Capricii”. Este un roman care depășește toate formulele precedente ale prozei, afirmă criticii. Autorul vorbește despre două mari eterne întrebări, pe care oamenii și le pun mereu: care este sensul vieții și care este sensul literaturii.

„Personajul principal, Spinoza, se frământă căutând răspunsuri la aceste întrebări, încotro se îndreaptă lumea și ce este un roman adevărat. Nu există răspunsuri univoce la aceste întrebări, fiecare dintre noi are propriul răspuns. Care este adevărat? Al fiecăruia dintre noi, sau doar un singur răspuns... Asta e o altă întrebare”, afirmă scriitorul Val Butnaru.

Un punct culminant al acestui roman poate fi găsit pe copertă - o imagine a planetei Pământ, pierdută în hăul negru al Universului. „Dacă ne uităm la acest punct albastru palid, toate frământările noastre, toate orgoliile noastre, capătă alte dimensiuni”, ne-a mărturisit scriitorul.

Este un roman care depășește toate formulele precedente ale prozei, consideră criticul literar Eugen Lungu.

„Romanul are și o miză intertextuală. Autorul se referă la formulele vechi de roman, formulele vechi de simbol așa cum ar fi: Madame Bovary de Flaubert sau Anna Karenina de Tolstoi. Chiar și titlul, este o referință culturală, o referință din filosofie”, a menționat criticul literar.

"Spinoza. Capricii” este un roman care te pune la treabă. Cei care caută divertismentul literar, care caută o carte pentru a se distra, nu au ce căuta prin aceste pagini, este de părere scriitoarea Maria Pilchin.

„Un roman elitist, un roman foarte doct, să zic așa, pentru că trimite la un corpus de texte, la un corpus de autori, și totodată este un roman despre Republica Moldova, despre oamenii culturali de aici, chiar și războiul din Ucraina apare pe final”, a declarat scriitoarea.

Iar scriitorul Teo Chiriac zice că noua lucrare a lui Val Butnaru este o... surpriză.

„Este un roman experimental, încă nu există început și sfârșit, în care e o atmosferă vagă, în care autorul se dedublează, se dedublează și personajele”, afirmă Teo Chiriac.

Publicist, dramaturg și om de televiziune, Val Butnaru este și autorul mai multor romane, printre care ”Ultimul profet adevărat”, ”Patimile după Iov” sau ”Hipnotic”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: