image
Sursa foto: jurnaltv.md

Artiștii din industria creativă vor să dea „o nouă suflare” muzeelor din Republica Moldova

Discuții cu personalități istorice și călătorii virtuale în timp. Sunt câteva idei prezentate astăzi de mai mulți artiști în industria creativă, care ar fi în măsură să dea „o nouă suflare muzeelor”. Inițiativele au fost analizate de un juriu, iar pentru cea mai ingenioasă este prevăzut un premiu - 20 de mii de euro. Proiectul „Muzeele Viitorului” este implementat de Asociația Industriilor Creative, cu sprijinul USAID, al guvernelor Suediei și al Marii Britanii.

„Acest exemplu care îl dau muzeele astăzi, oferind tinerilor creatori posibilitatea să se manifeste, ar putea fi preluat de orice domeniu economic și îl poate aplica. Nu există latura economiei naționale, care s-ar putea trece și fără industriile creative”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Dorim să prezentăm un proiect, în colaborare cu Muzeul de Etnografie, care ar însemna o proiecție 360, interactivă, pe simbolul care stă în centrul muzeului, Pomul Vieții”, a menționat creatoarea Dina Stăvilă.

Pentru Muzeul de Istorie, creatori îți doresc să fie realizate discuții virtuale cu mai multe personalități.

„Poți să-i pui o întrebare lui Ștefan cel Mare, de exemplu. Asta încercăm să aducem la viață și prin intermediul inteligenței artificiale noi combinăm portretele, imaginile domnitorilor, le aducem la viață”, a spus creatorul Dumitru Gangaliuc.

Responsabilii de la muzeul din Taraclia spun că datorită noilor tehnologii vor putea restaura fotografiile vechi aduse de către locuitori.

„Toate fotografiile sunt în original, însă foarte multe sunt în stare proastă. Unele fragmente au dispărut. Oamenii ne-au dăruit foarte multe fotografii, în original”, a spus directoarea Muzeului patrimoniului cultural din Taraclia, Tatiana Nechit.

Cu idei inovative au venit și producătorii de vinuri.

„Creăm cu această ocazie un nou produs. Invităm publicul, cunoscătorii de vinuri, oamenii activi, care le plac călătoriile.Noi vrem ca ei să interacționeze cu vinăria. Să încerce să-ți prepare vinul nor”, a menționat producătorul Alecu Deleu.

Specialiștii în artă susțin că tehnologiile ajung mai târziu în instituțiile de cultură.

„Nu doar în Moldova, dar și în toată Europa, instituțiile au o mare problemă de a înțelege aceste tehnologii. De obicei, timpul în care se dezvoltă proiectele durează până la trei ani, iar în acest timp apar alte tehnologii noi”, a spus Sergiu Ardelean, expert internațional în artă.

În cadrul concursului de idei inovative s-au înscris nouă vinării, 23 de muzee și 100 de artiști din industria creativă. Proiectul „Muzeele Viitorului” este implementat de Asociația Industriilor Creative, cu sprijinul USAID, Guvernul Suediei și Mariei Britanii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: