image
Sursa foto: captură Youtube

Mesaj dur de la Washington: „Moldova se confruntă cu consecințele anulării alegerilor legitime câștigate de Andrei Năstase”

Atâta timp cât elitele politice moldovenești pot interveni personal ori să determine hotărârile judecătorești, în Moldova nu va exista nicio justiție independentă. Declarația aparține autorilor raportului Atlantic Council despre situația din Republica Moldova, document în care, în repetate rânduri, este criticată dur decizia de anulare a alegerilor pentru primăria Chișinău, câștigate de liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

„Democrația din RM pare să se afle în declin. Guvernul pierde din ce în ce mai mult din credibilitate, după ce justiția a anulat rezultatele alegerilor libere și corecte, câștigate de liderul opoziției, Andrei Năstase, decizia de anulare a alegerilor fiind susținută de Curtea Supremă de Justiție. Țara se confruntă acum cu consecințele acestei decizii. După ce Curtea Supremă a admis decizia instanței inferioare, UE a anunțat, pe 4 iulie, că suspendă plata unei tranșe de asistență macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro. Protestele populare din Chișinău continuă cu regularitate, în timp ce organizațiile societății civile denunță în mod activ evoluțiile politice îngrijorătoare și încurajează cetățenii să își manifeste drepturile. Gradul de aprobare pentru coaliția guvernamentală, condusă de Partidul Democrat, este scăzută. Anularea alegerii aparent libere și corecte a primarului de la Chișinău vorbește despre două nevoi imperative ale RM la ora actuală: reforma sistemului politic și a celui judiciar”, se spune în raportul realizat de experții Eurasia Center, Anders Åslund și Timothy Fairbank, din cadrul Atlantic Council.

„Organele anticorupție, cum ar fi Centrul Național Anticorupție, au fost ineficiente și nu au parte de încredere din partea oamenilor. Chiar înainte de începerea procesului de judecată în care a fost luată decizia de a anula alegerile libere și corecte la primăria Chișinău, Freedom House a remarcat că „independența judecătorilor și aplicarea legislației lasă mult de dorit”. Este clar că este necesară o revizuire completă a întregului sistem judecătoresc. Atâta timp cât elitele politice moldovenești pot interveni personal ori să determine hotărârile judecătorești, în Moldova nu va exista nicio justiție independentă”, susțin experții de la Atlantic Council.

În context, autorii raportului au menționat că opoziția proeuropeană - Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate - sunt forțe politice sănătoase care ar trebui să aibă o reprezentare puternică în următorul Parlament.

„Partidele politice din opoziția pro-europeană, PAS și Platforma DA, sunt atât sănătoase, cât și înfloritoare, și ar trebui să găsească o reprezentare puternică în următorul parlament”, se spune în raport.

Noutăţile partenerilor

comentarii: