image
Sursa foto: digisport.ro

Final de sezon în Premier League: Ce echipe vor juca în Europa și cine a retrogradat

Ultima etapă din Premier League s-a desfășurat duminică, 13 mai. Campioană este Manchester City, iar Manchester United și Tottenham, locurile al doilea și al treilea, nu mai aveau cum să piardă pozițiile indiferent de rezultat.

Trupa lui Guardiola a învins la Southampton cu 1-0 și a încheiat sezonul cu 100 de puncte, un record pentru echipa de pe Etihad Stadium, la fel și pentru antrenorul Pep Guardiola, care se află pentru prima dată când strânge suta de puncte cu o echipă de club! Catalanul i-a adus lui City al cincilea titlu din istorie, al treilea din ultimii şase ani, la al doilea sezon pe banca grupării de pe Ettihad, însă a ratat Liga Campionilor: "cetăţenii" au fost eliminaţi de Liverpool în sferturile de finală.

Campioana Angliei a stabilit un record și la numărul de victorii (32), dar şi la goluri (106).

Manchester United și Tottenham au obținut și ele victorii, cu Watford (1-0), respectiv Leicester (5-4). Meciul zilei s-a desfășurat pe Wembley, unde s-au marcat 9 goluri. Leicester a condus după reuşita lui Vardy, Kane a egalat, dar Mahrez şi-a readus echipa în avantaj, totul în doar 16 minute. Iheanacho a dublat avantajul oaspeților după pauză, dar Tottenham a marcat de două ori în patru minute. Lamela şi autogolul lui Fuchs au refăcut echilibrul pe tabelă. Lamela a semnat dubla în minutul 60, dar "Vulpile" nu au capitulat. Vardy a înscris pentru 4-4 în minutul 73, dar Kane, golgheterul lui Pochettino, a ţinut să dea un răspuns pe măsură și a marcat pentru 5-4 în minutul 76, stabilind scorul final.

Liverpool, locul 4, cu o serie de trei partide fără succes, nu era sigură de poziția în clasament, iar un eventual insucces cu Brighton, coroborat cu o victorie a celor de la Chelsea, ar fi făcut ca elevii lui Klopp să ajungă pe locul 5, poziţie care nu oferea calificarea în Champions League. Liverpool a învins cu 4-0 și a terminat pe 4.

În ziua în care a primit premiul pentru cel mai bun fotbalist al sezonului în Premier League, Mohamed Salah a doborât și recordul de goluri marcate într-o singură stagiune în istoria eșalonului de elită al Angliei (în formatul cu 38 de etape). Egipteanul a înscris o dată în fața lui Brighton și a ajuns la 32 de reușite în actuala stagiune.

Chelsea n-a învins la Newcastle (0-3) și a rămas pe 5, iar Arsenal a trecut, în deplasare, de Huddersfield, cu 1-0, și a terminat pe 6. Trupa de pe "Stamford Bridge" și cea de pe "Emirates" vor juca în grupele UEFA Europa League. Ultima etapă a actualului sezon din Premier League a reprezentat şi ultimul meci pentru Arsene Wenger la cârma echipei Arsenal, formaţie pe care a condus-o în ultimii 22 de ani.

Chiar dacă a pierdut acasă cu Bournemouth, Burnley, locul 7, este a treia echipă care va juca în cea de-a doua competiție intercluburi, dar în turul doi preliminarii.

În subsolul clasamentului se știa situația primelor două echipe retrogradate, West Brom și Stoke City. Prima a pierdut în deplasarea de la Crystal Palace, scor 0-2, iar cea de-a doua a încheiat sezonul cu o victorie pe terenul galezilor de la Swansea, care a devenit a treia echipă retrogradată.

"Lebedele" aveau nevoie de un succes cu Stoke şi de o înfrângere a celor de la Southampton pe terenul lui Manchester City, dar şi să recupereze un deficit de 10 goluri în dreptul golaverajului pentru a putea să se salveze de la retrogradare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: